Afbeelding
Foto:

Museum Hengelo

Geschiedenis van Hengelo 

door Gerrit ter Welle


Het was een mooie tijd

Een documentaireserie die bestaat uit 35 interviews, verdeeld over 12 delen, waarin personen terug kijken op hun werkzame leven in de tweede helft van de 20e eeuw. De gemiddelde duur per deel is zeventig minuten. Alle documentaires zijn ondertiteld. Documentairemakers André Mossel en Wil Zwienenberg

Anita en Henk van der Struik

In deel 9 komen drie personen aan het woord. Anita en Henk van der Struik, vanaf jaren 60 werkzaam bij Spuit- e Moffelinrichting aan de Parallelweg. Frans Rientjes filmt al vanaf 1969 en is samensteller van stadsjournaals over Hengelo.

Vanaf 1963 stond aan de Parallelweg SS -  SS staat voor Staatsspoor - een Spuit- en Moffelinrichting voor particulieren en bedrijven. Hoewel het een klein bedrijf is, heeft het veel grote klanten. Voorbeelden daarvan zijn Mecano, Temsie (de Hengelose tegenhanger van Mecano), het warenhuis V&D en Center Parcs. In 1993 nemen Henk en Anita van der Struik het bedrijf over van de oom van Henk. Vernieuwingen worden doorgevoerd, Anita houdt zich vooral bezig met de boekhouding van het bedrijf. Henk gaat zich specialiseren in zijn vakgebied. Als Anita lichamelijke problemen krijgt, blijft zij toch nog de boekhouding doen. Henk gaat de bedrijfsvoering combineren met die van mantelzorg in een gezin met twee kinderen. De documentaire vertelt het verhaal over vakmanschap en veerkracht binnen een voormalig bedrijf in Hengelo.  

Stadsjournaals Frans Rientjes

Frans Rientjes, geboren in Hengelo, vierde in 2019 het 50-jarig bestaan van de door hem samengestelde stadsjournaals van Hengelo. Volgens de documentairemakers van de serie ‘Het was een mooie tijd’ was het jubileum aanleiding genoeg om een documentaire over Rientjes te maken. Vanaf 1969 filmt Frans alles wat de moeite waard is in de gemeente Hengelo: van Kermissen tot Carnaval en De Nacht van Hengelo. Maar ook filmt hij demonstranten die het lukt de E8 met vele vrachtwagens uit de binnenstad te verdrijven. Als Willem Alexander in de stad is, staat Frans Rientjes met zijn camera vooraan. Ook filmt hij grote en kleine rampen. Maar het liefst laat hij zien hoe mooi ‘zijn’ Hengelo is. De documentaire geeft een prachtig beeld van het werk van deze Hengeloër en roepen de beelden bij velen mooie herinneringen op.

Tweemaal

Deel 9 wordt tweemaal vertoond; op woensdagavond 2 februari, aanvang 19:30 uur en op woensdagmiddag 16 februari, aanvang 14:00 uur.   Entree € 3,00 per filmvertoning per persoon.

Lezing vergeten verzetsstrijders

Op dinsdag 25 januari om 19.30 uur houdt drs. Hans van den Broek, cultuurwetenschapper en oud-conservator Museum Hengelo, een bijzondere lezing over twee vergeten Hengelose verzetsstrijders.  Hun namen worden tijdens de lezing met eerbied genoemd en voor even zullen Willem Wilmink en Henri Moquette geen ‘Vergeten Verzetsstrijders’ zijn. Entree € 5,00. Donateurs € 3,00.

Voor meer informatie over alle activiteiten. 

www.museumhengelo.nl