Afbeelding
Foto: Shutterstock

Klimaatgroep Twente in actie bij Nobian in Hengelo

HENGELO - Op donderdagochtend 09.00 uur hebben vertegenwoordigers van Milieudefensie in Twente een banner opgehangen bij Nobian in Hengelo met als tekst: "Hey Den Haag! 65% minder CO2: dan moet Nobian ook mee! #KlimaatOp1”.

De activisten eisen dat de formerende politieke partijen nu eindelijk regels op gaan stellen voor vervuilende bedrijven zoals Nobian. Na de historische uitspraak tegen Shell is de overheid aan zet om er voor te zorgen dat de grootste vervuilers meedoen, anders gaan we gevaarlijke klimaatverandering niet stoppen, zo beargumenteren de actievoerders.

Klimaatgroep Twente
De activisten maken deel uit van Operatie Klimaatgroep Twente, een lokale groep van Milieudefensie en worden ondersteund door Extinction Rebellion Enschede. Naast Hengelo worden in elf provincies in Nederland 'bannerdrops' uitgevoerd bij vervuilende bedrijven zoals Tata Steel, RWE, Shell en Chemelot. Na afloop van de bannerdop bij Nobian gingen de activisten per trein naar Den Haag. Daar voegden zij zich bij de groepen uit de andere provincies die per trein of met de fiets naar Den Haag kwamen onder het motto: "Van Vervuiler naar Formatie”. In Den Haag fietsten zij naar de Hofvijver waar zij de formerende politici opriepen om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling en zich te houden aan het Parijsakkoord. Zij eisen dat dit wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord.

Grote zorgen
Gabor Menkes van Operatie Klimaat Twente: "Met onze bannerdrop willen we laten zien dat in heel Nederland mensen zich zorgen maken om het klimaat. Daarom voeren we actie, niet alleen in Hengelo, maar in alle provincies. We weten al heel lang dat onze aarde opwarmt en dat we geen tijd meer te verliezen hebben. De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, én kinderen wereldwijd, staat op het spel. Het nieuwe kabinet kan nog voorkomen dat het uit de hand loopt. En daarom gaan we vandaag naar Den Haag.” Nobian, een onderdeel van Nouryon, is een van de 30 bedrijven die 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland veroorzaken. De actie is bedoeld om de overheid te laten zien dat deze bedrijven niet uit zich zelf verduurzamen. Daarom is de politiek nu aan zet om deze bedrijven aan te pakken zodat zij hun deel voor de vervuiling betalen.