Afbeelding
Foto:

Losse snoeren krijgen tweede leven: Draadjes Los

GOOR - Bijna iedereen heeft thuis wel een rommellade waarin rondslingerende voorwerpen worden gegooid. Denk bijvoorbeeld aan losse snoeren en draden. Zonde, want ze hebben waarde! Waarde die nu helaas vaak nog onbenut blijft. Daarom hebben een aantal Twentse bedrijven de handen ineengeslagen onder de noemer ‘Blue Region Twente’, met als motto: afval is het nieuwe goud. Als eerste start het project ‘Draadjes Los’, dat gericht is op het inzamelen, sorteren en verkopen van onderdelen uit losse snoeren en draden.

Twente Milieu, Meesterwerk Werkprojecten, Saxion International Water Technology en Eshuis Accountants en Adviseurs bundelen hun krachten in het platform Blue Region Twente. Het platform heeft als doel om meervoudige waarde te creëren met afval op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Er komen nog te veel snoeren en draden in het restafval terecht, dat nog beter gescheiden kan worden. De ingezamelde snoeren en draden worden gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat bijdraagt aan de sociale werkgelegenheid in Twente. Tot slot levert het sorteren en uit elkaar halen van snoeren en draden nieuwe grondstoffen op, die geld waard zijn. Het project Draadjes Los is de eerste in een reeks van afvalsoorten die nog volgen. Want er is nog meer ‘vergeten’ afval met betekenis.

Prins Constantijnschool
Het project ‘Draadjes Los' gaat van start op de Prins Constantijnschool in Goor. Een maand lang verzamelen de leerlingen in hun omgeving kabels, snoeren en stekkers die niet meer gebruikt worden, om ze op school in een ‘Draadjes Los' container te gooien. Om de leerlingen bewust te maken van de waarde van de snoeren en draden, vindt er ook een workshop plaats in groep vijf en zes en gaan de leerlingen zelf aan de slag met de ingezamelde materialen om een eigen kabelkunstwerk te maken. Deze kabelkunst is geïnspireerd op het werk van de Enschedese kabelkunstenaar Elian Rabahia.