Nijverbij voor Karla Boers van Wereldwinkel / Eerlyk Waar

HENGELO - Op zondag 30 mei reikte wethouder Bas van Wakeren De Nijverbij uit aan mevrouw Karla Boers. Zij ontving het stadscompliment voor haar jarenlange belangeloze inzet voor de samenleving. De uitreiking werd gehouden na de Algemene Ledenvergadering van Cadeauwinkel Eerlyk Waar.

Mevrouw Karla Boers (73) is vanaf het begin in 1991, dus al 30 jaar, zeer actief in de Wereldwinkel en haar opvolger Cadeauwinkel Eerlyk Waar in Hengelo. Van 1993-2006 was Boers penningmeester en aansluitend was zij tot 2018 voorlichtster en inkoopster voor de Wereldwinkel. En sinds 2018 is zij penningmeester voor de Wereldwinkel en Cadeauwinkel Eerlyk Waar. Als inkoopster ging Boers vroeg op pad naar het inkoopcentrum in Culemborg om nieuwe voorraad in te kopen voor de winkel. In haar rol als voorlichtster, informeerde zij groepen en basisscholen over het principe van de Wereldwinkel. Zij regelde haar zaken altijd goed en was ook goed voorbereid, zodat er zich geen onverwachte situaties voordeden.

Helaas toch dicht
Helaas moet de winkel sluiten omdat veel van de vrijwillige medewerkers op leeftijd zijn en met hun werkzaamheden gaan stoppen. Het is al moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden; de coronacrisis en de daaruit voortkomende maatregelen hebben de laatste duw gegeven. De winkel is zaterdag 12 juni voor het laatst open.

Beste cadeauwinkel
De doelstelling van de vereniging is het bevorderen van eerlijke handel, zodat producenten in ontwikkelingslanden en hun gezinnen een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Ook in Hengelo staat dit ideaal hoog in het vaandel. Landelijk is Wereldwinkel Hengelo maar liefst drie keer door het publiek gekozen als beste cadeauwinkel.

Geschiedenis
De Vereniging Wereldwinkel Hengelo werd opgericht op 7 februari 1991. De eerste tijd werd er verkocht vanuit een kraam. In 1992 nam de eerste winkel zijn intrek in een pand aan de Tuindorpstraat. Een aantal jaren later verhuisde de winkel naar zijn huidige locatie aan de Drienerstraat. Daar is nog een keer verbouwd en in 2005 is de winkel getransformeerd. Deze facelift werd vanuit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels bedacht en ondersteund. In 2014 onderging de winkel nogmaals een metamorfose, nadat deze een partnerwinkel was geworden. Sinds 2019 is de winkel zelfstandig onder de naam Cadeauwinkel Eerlyk.