Afbeelding
Foto:

'Maria Mediatrix' onder de sloopkogel

Door Marjolein van Loenen
BORNE - Wie in de 20ste eeuw in Borne en omstreken is geboren kan het zich vast nog herinneren toen er in Azelo een internaat was. Van de leegstaande gebouwen aan de Bornschebroekerweg is straks niets meer over, als het aan de gemeente ligt. Zijn er, behalve de sloop, nog alternatieven mogelijk om deze historische erfenis tot iets moois te maken? Hoe dan ook, dit 'hoofdpijndossier' van gemeente Borne wordt dit jaar nog afgesloten.

Het voormalige internaat van de Fraters Maristen ligt er treurig bij. De blauwe gordijnen die ooit de kamers van asielzoekers opleukten gaan deze dagen open noch dicht. Op het in 1955 aangebouwde gedeelte staat nog steeds 'Maria Mediatrix', Maria de bemiddelaarster. Toch ligt er weinig in de weg van afbraak. De komst van de eerste groep vluchtelingen in 1993 zorgde voor behoorlijk wat opschudding, maar nog twee keer kwamen groepen asielzoekers daar wonen, in oktober 2019 waren dat er nog 375.

Hoofdpijndossier
"Het pand is niet meer van deze tijd,” opperde Remko Kootstra, voormalig locatiemanager van het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) in Azelo, al in 2012 in de Groene Amsterdammer. "Totaal afgeleefd, en bovendien te klein volgens de nieuwste maatstaven.” Voor negen ton verkocht COA in april 2020 het blok aan het been aan gemeente Borne. De gemeente op haar beurt dacht er niet veel geld aan te verdienen, maar het vrij snel door te verkopen. In december 2020 blikt online publicatie Borne Boeit terug op de recente geschiedenis, met wethouder Kotteman, wiens hoofdpijndossier het uiteindelijk werd. Op Borne Boeit staat: "Natuurlijk waren er de bekende koopjesjagers, maar ook bijvoorbeeld een stichting die er een oorlogsmuseum wilde vestigen. Omdat de snelweg er te dicht langs loopt en er een Vloedbeltverbinding aangelegd gaat worden werd al snel duidelijk dat afgezien van de villa, woningen op het terrein niet haalbaar zouden zijn." Kansrijker leken initiatieven voor het onderbrengen van arbeidsmigranten en vanuit de zorg, totdat door nieuwe wetgeving in oktober blijkt dat beschermd wonen en de bestemming ‘maatschappelijk' die op het perceel rust te veel kosten kunnen opleveren voor Borne.

Sloop voorkomen
Toen diende in de optie van verhuur aan het COA zich aan. De organisatie was bereid 'een heel eind met ons mee te denken', vertelt Kotteman op Borne Boeit. En het COA zou uiteindelijk de sloop van alle gebouwen behalve de villa en het hoofdgebouw op zich nemen. Door gebrek aan communicatie over het voornemen om te verhuren aan COA, met dus voor de vierde keer asielzoekers in het gebouw, reageerden bewoners en gemeenteraad furieus en moesten deze verhuurplannen worden ingetrokken. Nu is er tot 1 juli de kans om sloop te voorkomen. Ideeën zijn welkom, aldus eigenaar Borne.