Afbeelding

Professioneel dansduo blikt terug op 3 jaar X-Dance

HENGELO - “Twente op de kaart zetten en van Hengelo een echte dansstad maken”, met die ambitie nam het professionele danskoppel Hani Andary en Esmee Cornet deze week exact drie jaar geleden X-Dance over. Het modespektakel, de eindvoorstellingen en de eigen musicals, de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Berfloweg, de danswedstrijden met de wedstrijdteams en de deelname aan de musicals Hamlet en Repelsteeltje van Theater Rotterdam, het is slechts een greep uit wat de afgelopen drie jaar op hun pad kwam.

Het is niet voor niks dat X-Dance regelmatig in het nieuws komt. Met haar wedstrijdteam IRON wonnen ze de 1e plek bij NK Dancestars en Open Podium 2019, werd danseres Mara Tanke afgelopen najaar nog eerste bij Kunstbende Overijssel en stromen er geregeld leden door naar dansacademies als Lucia Marthas, ArtEZ en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Maar ook mensen die niet hun toekomst zoeken in de danswereld en het meer zien als uitlaatklep en om sociale contacten op te doen, kunnen bij X-Dance terecht. “Motivatie om te dansen is ontzettend hoog in deze regio. Leerlingen volgen trouw elke les. Zelfs nu de lessen noodgedwongen buiten moeten plaatsvinden en het weer af en toe wat minder is, lijkt de jongeren niet uit te maken”, aldus Hani Andary. “Daar zijn ze in het westen van het land soms best jaloers op.”

Online
De Eindvoorstellingen vonden normaal gesproken traditiegetrouw plaats in Schouwburg Hengelo. "Helaas kon de voorstelling in verband met corona en de gerelateerde maatregelen afgelopen editie niet plaatsvinden in deze setting maar volgend jaar hopen we alle dansers en toeschouwers weer te mogen ontvangen in de schouwburg”, aldus Hani. Het was de aanleiding voor Andary en Cornet om de dansstudio om te bouwen tot filmstudio, compleet met professionele lichtset en rookmachine. "We vonden het zo jammer voor onze leden dat zij niet alles wat zij afgelopen jaar hebben geleerd konden presenteren op het podium. Daarom hebben we de voorstelling digitaal laten plaatsvinden.”