Afbeelding
Foto: Marjolein van Loenen

Voedselfiets scheelt meer dan schillen

Marjolein van Loenen
HENGELO - De ouderwetse schillenboer van vroeger is terug van weggeweest en na een korte corona-pauze weer gespot in de Hengelose straten: de Voedselfiets. Eén van de enthousiaste bestuurders van zo'n bakfiets is Richard, werknemer van de sociale werkvoorziening (SWB).

In 2016 werd de Voedselfiets als proef gelanceerd. Flatgebouwen hebben geen gft-containers, waardoor goed bruikbaar organisch afval in de ondergrondse container met restafval belandt. "De gemeente heeft mijn chef benaderd om te helpen met dit vuilnisprobleem", vertelt Richard. Op maandag, woensdag en vrijdag verzamelen Richard en zijn collega's deze etensresten op verschillende plekken in de stad. "Hartstikke mooi, want wij kunnen daar compost van maken."

360 kilo in een dag
Richard staat al klaar bij hoogbouw rond het Bevrijdingslaantje. Hij zet de grote bakken die hij vervoert alvast open op een muurtje. "Ik heb op een dag wel eens 360 kilo opgehaald!" Een bewoonster van een flatgebouw leegt een klein groen emmertje met etensresten, verschoten aardappels en oude groentes. Soms krijgt Richard wel eens iets, een kopje koffie of een complimentje. "Als ik hier sta doe ik net dat beetje extra en dat waarderen de mensen. Maar ik vind het ook echt leuk om te doen en word gewoon betaald, hoor!" Hij fietst na afloop met de etensresten naar de Groentuin aan het Bartelinkslaantje. De SWB vermaalt het afval tot compost. Dat wordt gebruikt om de bodem te verbeteren van bijvoorbeeld plantsoenen of de biologische moestuin. Richard vindt het een win-win situatie: "Meedoen is gratis, compost is goed voor de bodem en bewoners van hoogbouw hebben minder afval en dus minder kosten."

Wil je ook meedoen en je etensresten inleveren bij de Voedselfiets? Je kunt een emmertje met een instructiekaart ophalen bij de gemeente of bij de bakfiets. Meer informatie op www.hengelo.nl/voedselfiets.