Afbeelding
Foto:

Waardering voor voorstellingen Max Havelaar in de Reggehof

HOF VAN TWENTE - Dit jaar is het Multatuli jaar vanwege de 200-ste geboortedag van Eduard Douwes Dekker. Nog steeds wordt de Max Havelaar op scholen gelezen en is Max Havelaar niet voor niets het internationale keurmerk voor eerlijke handel. Op zeer gewaardeerd initiatief door de kerngroep Fairtrade gemeente Hof van Twente werden er op 22 oktober drie voorstellingen van de musical Max Havelaar in de Reggehof gegeven.

GroenLinks waardeerde dit initiatief bijzonder en besloot de avondmaaltijd van de cast en crew te sponsoren. "Het politieke belang van deze voorstelling in deze tijd kan moeilijk worden overschat. Nog steeds worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer, ook in de Hof van Twente”, aldus William Sanchez. Zo gezegd en zo gedaan: genietend van een eenvoudige maar voedzame maaltijd spraken enkele GroenLinksers en leden van de cast in de Reggehof over wat we kunnen leren van uitbuiting door Nederland in de 19e eeuw in Indonesië. Welke boodschap klinkt er nu over uitbuiting en hoe kunnen we daar wat aan doen?

Belangrijk thema
De spelers, MBO studenten van de musical academy in Arnhem, wezen vooral op twee hoofdelementen: de uitbuiting door de Nederlandse machthebbers in Indië, gesteund door de ondergeschikten die allemaal letterlijk een graantje mee pikten. En als tweede element de beschrijving van het aangedane leed aan de Indonesiërs in de vorm van het jonge verliefde paar dat vervolgens alles verliest. In de voorstelling zelf worden aan het einde ook wat hedendaagse voorbeelden aangedragen waaronder de uitbuiting van Europese gastarbeiders in ons land. De gemeente moet toezien op de huisvesting van die mensen. Is de Hof van Twente vrij van al dit soort uitbuitingssmetten?

Fair trade
Gelukkig is Hof van Twente alweer een poosje fairtrade gemeente waarmee het gemeentebestuur zichzelf verbindt aan het via alle communicatiekanalen bevorderen van de fairtrade gedachte. Max Havelaar is tenslotte nu niet voor niets het internationale keurmerk van fairtrade, een garantie tegen uitbuiting en voor een eerlijk loon en ontwikkelingskansen.