Afbeelding
Foto:

Helpt vitamine D in strijd tegen corona?

HENGELO - Er lijkt een verband te zijn tussen vitamine D en corona, maar hoe zit dat precies? En is het nodig om vitamine D-supplementen te gebruiken? Drs. Richard de Leth, grondlegger van OERsterk, schreef hier onlangs een blog over. Met toestemming brengen wij u een samenvatting.

In verschillende - maar niet alle - onderzoeken is een verband gevonden tussen de vitamine D-status en corona. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een lage vitamine D-waarde in het bloed (<50 nmol/L) vaker besmet zijn. Ook zijn er aanwijzingen dat de vitamine D-status in verband staat met de ernst van een corona-infectie. Het lijkt erop dat mensen met een lagere vitamine D-waarde (<75 nmol/L) zwaarder getroffen worden en meer kans hebben om op de IC te belanden en te overlijden. Sterftecijfers stijgen met de leeftijd en bij de aanwezigheid van bepaalde chronische aandoeningen. Zowel ouderen als mensen met chronische aandoeningen hebben vaak een vitamine D-tekort.

Regulerende werking
Voor een goed werkend immuunsysteem is voldoende vitamine D nodig. Dit heeft een regulerende rol binnen het immuunsysteem. Dit betekent dat het ervoor zorgt dat ziekteverwekkers - zoals virussen - goed aangepakt kunnen worden, maar dat het immuunsysteem niet overactief wordt. Vitamine D houdt het immuunsysteem dus in bedwang. Bij mensen met een longinfectie - bijvoorbeeld door corona - kan een zogenoemde cytokinenstorm optreden, waarbij het immuunsysteem niet meer in bedwang gehouden kan worden en té actief wordt. Dit leidt tot enorme (long)schade, waardoor men kan overlijden. Het is dus niet per se het virus zelf waaraan men overlijdt, maar de schade die door het immuunsysteem wordt veroorzaakt als reactie op het virus. Bij het in bedwang houden van het immuunsysteem spelen de regulatoire T-cellen (Tregs) een belangrijke rol. Dit zijn immuuncellen die tegen incorrecte immuunreacties - zoals cytokinestorm, chronische ontsteking, auto-immuunziekten en allergieën - horen te beschermen. Vitamine D is één van de voedingsstoffen die in staat is om de Tregs bij mensen te stimuleren. Daarnaast blijkt uit onderzoek bij dieren dat de Tregs gestimuleerd worden door de omega 3-vetzuren EPA en DHA, vitamine A, selenium en zink. Vitamine D is dus erg belangrijk voor het immuunsysteem.

Vaak tekort
In Nederland is de kans groter op een tekort, aangezien we hier alleen rond de zomer voldoende vitamine D aan kunnen maken. In de winter is de zon te zwak voor de productie van vitamine D. Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de Nederlandse ouderen - 60 tot 87 jaar - in de winter een vitamine D-waarde van onder de 50 nmol/L heeft. Daarnaast komt een tekort ook vaak bij zwangere vrouwen voor. Volgens verschillende vitamine D-experts is een waarde onder de 75 nmol/L te laag en is een hogere bloedwaarde nodig ter bescherming tegen corona. Als het eerder genoemde verband tussen de vitamine D-status en het verloop van corona klopt, dan zouden wereldwijd veel mensen een hoger risico lopen om zwaarder door corona getroffen te worden.

Preventief slikken?
Moeten we vitamine D slikken ter preventie? Op dit moment is er nog geen keihard wetenschappelijk bewijs dat vitamine D-supplementen tegen corona beschermen. Wel hebben verschillende onderzoeken in het verleden aangetoond dat vitamine D het risico op virale luchtweginfecties en longontsteking kan verkleinen. Vitamine D lijkt niet alleen interessant ter preventie, maar ook voor de behandeling van corona. Zo zorgde vroege toediening van de actieve vorm van vitamine D, calcifediol, niet als supplement verkrijgbaar, voor minder opnames op de IC van coronapatiënten. Nadelige effecten van vitamine D-supplementen treden alleen op bij zeer hoge doseringen die langdurig worden ingenomen. Het advies is dan ook: zorg dat je vitamine D-status in het bloed tussen de 100 en 150 nmol/l komt. De gemiddelde Nederlander moet minimaal zo'n 75 mcg (3.000 IE) per dag slikken. Laat bij twijfel vooral je vitamine D3-spiegel bij de huisarts prikken of via een online laboratorium.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en bronvermeldingen op: https://oersterk.nu/blogs. U bent voor al uw supplementen en advies van harte welkom bij DA drogisterij Mensink aan de Industriestraat 64-66 in Hengelo. Kijk ook op: www.drogisterijmensink.nl