Afbeelding
Foto: David Stassen

Hengelo vult reserve aan
en blijft investeren

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft 2019 afgesloten met een positief financieel resultaat. Er kon veel geïnvesteerd worden in belangrijke projecten en de gemeente wist goed greep te houden op de noodzakelijke uitgaven.

De gemeente sluit 2019 af met een positief resultaat van 8,1 miljoen euro. Hiervan zal de gemeente 4,3 euro toevoegen aan de algemene reserve. "Een extra buffer die, gezien de uitdagingen waar we in de huidige coronacrisis voor staan, welkom is",aldus financieel wethouder Mariska ten Heuw. De resterende 3,8 miljoen zal de gemeente gebruiken voor eerder ingezet beleid, zoals onderhoudswerkzaamheden aan de Schouwburg Hengelo wat zo'n 418.000 euro kost. Verder gaat onder meer 672.000 euro naar diverse duurzaamheids- en klimaatmaatregelen en 50.000 euro komt ten goede aan de kerkenvisies. Daarnaast stelt het college voor om geld vrij te maken voor het herstel van droogteschade; 216.000 euro.

Veel bereikt
In het Jaarverslag en de Jaarrekening blikt het college inhoudelijk en financieel terug op 2019.Samen met inwoners, verenigingen, ondernemers en andere partners heeft de gemeente Hengelo de nodige resultaten weten te bereiken. In 2019 is volop geïnvesteerd in de binnenstad, waarbij het grijs definitief plaats heeft gemaakt voor een warme uitstraling met veel meer groen. Ook is de bouw van het stadhuis in 2019 grotendeels afgerond. Binnen het sociaal domein is de gemeente erin geslaagd om de tekorten in de zorg terug te dringen, zonder in te boeten op kwaliteit. Bovendien heeft de gemeente in 2019 veel meer mensen naar werk kunnen begeleiden, waardoor de gemeente per saldo 2,9 miljoen voordeel op het verstrekken van de bijstand heeft weten te realiseren. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn concrete stappen gezet in 2019. Mooie voorbeelden zijn het zonnepark met bijna 1.000 zonnepanelen op het dak van het Twentebad en de opening van de energiecentrale DEC-Noord voor het Warmtenet Hengelo. Verder zijn er in Hengelo de nodige grootschalige projecten in 2019 gestart of afgerond zoals bijvoorbeeld de nieuwe Boekelosebrug en Laan Hart van Zuid. De gemeenteraad bespreekt binnenkort ook de huidige situatie, waaronder de gevolgen van de coronacrisis.