Afbeelding
Foto:

Hengelose jeugd veilig met betere zwemvaardigheid

HENGELO - De winter zet definitief door; de eerste vorst van dit seizoen is inmiddels een feit en met een beetje geluk kunnen we dit jaar weer eens schaatsen. IJs heeft ook op kinderen een bepaalde aantrekkingskracht, die helaas niet zonder gevaar is. Zo lopen kinderen het risico om door dun ijs te zakken. Hoe moeten zij zich dan redden?

Om kinderen hierbij te helpen ging maandag het wakzwemmen van start in het Twentebad. Deze en komende week krijgen ruim 1.900 kinderen uit groep 7 en 8 voorlichting over het handelen tijdens zo'n noodsituatie. Bij het wakzwemmen worden zeilen met meerdere gaten geplaatst in het bad.

Hoe handelen
De kinderen krijgen uitleg over wat zij moeten doen wanneer ze onder het ijs terecht komen. Bijvoorbeeld over hoe ze een wak vanuit de diepte kunnen herkennen, hoe ze zich draaiend uit een wak kunnen krijgen, hoe ze een ander kunnen redden en wat zij moeten doen bij onderkoeling, compleet met reanimatie. Om de oefeningen zo realistisch - en angstaanjagend - mogelijk te maken zwemmen de kinderen ook met hun reguliere kleding aan, compleet met ijsmuts. Deze oefeningen zijn er op gericht om kinderen zo zelfredzaam mogelijk te maken. Immers, verdrinking kan binnen enkele minuten gebeuren. Door het wakzwemmen te oefenen raken de kinderen hopelijk veel minder snel in paniek wanneer het écht zou gebeuren. Hengelo Sport organiseert dit jaar de 'natte gymlessen' voor 5.000 kinderen, wat kinderen ook vooral het plezier van zwemmen bij moet brengen.

Veilig schoolzwemmen
Het Twentebad en de basisscholen hebben concrete afspraken gemaakt om schoolzwemmen zo veilig mogelijk te organiseren en het belang van schoolzwemmen te onderstrepen. Hiervoor ondertekenden zij ook een protocol. Dat schoolzwemmen belangrijk is, blijkt helaas wel uit de spraakmakende verdrinkingen die de afgelopen jaren in de media kwamen. Veel scholen in ons land boden dit een tijdje niet aan, ook als gevolg van een dodelijk ongeluk tijdens het schoolzwemmen zelf. Dit was aanleiding om de gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en zwembaden tegen het licht te houden.