Afbeelding
Foto:

Mijn opa: stationschef in oorlogstijd in Hengelo

HENGELO - De oproep voor verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Hart kranten levert nogal wat reacties op. Fijn dat u zo spontaan reageerde op ons verzoek om verhalen uit 1940 – 1945 met ons en de lezers van de Hart kranten te willen delen.

Wekelijks treft u in alle Hart kranten het stripverhaal van de vader van Ben Geelen uit de periode 1940 – 1945 aan. Maar deze week was ik bijzonder verrast met het telefoontje van Francien Richmond – Deters (68) die mij via de telefoon liet weten dat ze een dagboek had en fotomateriaal over haar opa. Ze vertelde dat opa Roelfsing in de oorlogsjaren stationschef was geweest op het station te Hengelo. En u weet misschien, dat wanneer het over de spoorwegen gaat mijn interesse wordt gewekt. Ik maakte dan ook snel een afspraak.

Ik sprak afgelopen week met Francien en haar man Bram af bij restaurant Nationaal. Twee spontane senioren die de dag ervoor waren onderscheiden met de vrijwilligersprijs voor de aandacht die ze hadden geschonken aan het lokale vrijwilligerswerk bij Wijkcomité Woolde.

Spontaan pakte ze uit, haar relikwieën zoals zij ze noemde, kostbaarheden, verhalen vastgelegd en opgeschreven in het dagboek van oud-stationschef Roelfsing te Hengelo. Haar opa die de oorlog en de bevrijding van Hengelo had meegemaakt. Opa Roelfsing die in zijn dagboek schrijft over de bombardementen op het station. De heldendaad en de begrafenis van de jeugdige spoorman en verzetsheld Theo van Loon, waar vorig jaar een boek over werd uitgebracht.

Het dagboek van opa Roelfsing geeft een bijzondere inkijk over dat wat zich in de oorlogsjaren in, op en om het station van Hengelo heeft afgespeeld. Het contact dat stationschef Roelfsing in de oorlogsperiode moest onderhouden met de stationschef van Osnabrück. Verhalen ook na de oorlog, waar na de bevrijding wederzijdse contacten werden onderhouden die uitmondden in onderlinge vriendschappen tussen twee spoormannen, aan beide zijden van de grens. Wij leggen het verhaal vast voor de Vrijheidskrant die maart 2020 gaat verschijnen. We leggen het ook vast op de website www.bevrijdingskrant.nl zodat alle Hengelose oorlogsverhalen behouden blijven.

Foto en tekst: Martin Meijerink