Afbeelding
Foto:

Twente in de startblokken voor Special Olympics

HENGELO - Sport geeft zelfvertrouwen; het draagt bij aan de gezondheid en is een belangrijk middel voor sociale participatie. Zeker ook voor groepen waarbij dit niet altijd vanzelfsprekend is. Twente wil als regio mede daarom graag gastheer zijn voor de Special Olympics Nationale Spelen van 2022; speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking.

Komende maandag zal wethouder Claudio Bruggink van Hengelo het Twentse bidbook overhandigen aan de organisatie in Utrecht. Hij doet dit samen met wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal. De Special Olympics Nationale Spelen worden elke twee jaar gehouden op een andere locatie in Nederland. Komend jaar in Den Haag en - als alles meezit - in 2022 dus in Twente.

Positief doel
De regio is erg enthousiast over het evenement en wil op deze manier een bijdrage leveren aan de positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking. Het is een groot multi-sportevenement met volgend jaar ruim 2.000 sporters en 750 begeleiders. De Special Olympics Nationale Spelen staat garant voor trotse, stralende sporters met blinkende medailles, waarbij elke prestatie wordt gevierd als een overwinning. Zo'n sportevenement heeft een stimulerende werking om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen én te houden.

Bidbook
In het bidbook staat waarom Twente dé perfecte plek is om het evenement te organiseren in 2022. Onderdeel van het bidbook is een sluitende begroting. De Twentse gemeente, Provincie Overijssel, bedrijfsleven en deelnemers dragen de kosten van 1,8 miljoen euro. Uit een haalbaarheidsonderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd, blijkt dat er in de regio veel enthousiasme en een groot draagvlak is om dit evenement naar Twente te halen. Diverse partners uit de lokale en provinciale overheid, het bedrijfsleven, gezondheidszorg, onderwijs, vervoer en anderen hebben hun medewerking toegezegd. Twente heeft veel ervaring met het organiseren van grote internationale sportevenementen, zoals Marathon Enschede, FBK Games Hengelo, Military Boekelo, CSI Geesteren en Triatlon Holten. In januari weten we of Twente gastheer mag zijn.