Afbeelding
Foto:

'Spookhuis' behoudt monumentenstatus

HERTME - De eerste fase van de verplaatsing van het 't Oude Groothuys, bekend als het 'Spookhuis', is afgerond. Belangrijk uitgangspunt was het behoud van de rijksmonumentenstatus. Men heeft daarom geprobeerd om zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal te behouden of herstellen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft bevestigd dat de status gehandhaafd wordt.


Het eeuwenoude monument is verplaatst naar het terrein van het Openluchttheater. De nieuwe eigenaar Stichting Theater en Cultuur Hertme richt samen met Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme het gebouw in als dorpshuis voor sociale en culturele activiteiten en als steunpunt van het theater.

Plan en uitvoering

Om de rijksmonumentenstatus te behouden is vooraf een zorgvuldig plan opgesteld, afgestemd met de RCE. Op basis daarvan kon worden gestart met de verplaatsingswerkzaamheden. Pas na uitvoering van de werkzaamheden kon de RCE uitsluitsel geven over de monumentenstatus. Het verplaatsen van een rijksmonument is zeer uitzonderlijk, aangezien het afbreken en herbouwen van monumenten bijna altijd leidt tot verlies van cultuurhistorische waarde. In dit geval is door de inzet van Stichting Theater en Cultuur Hertme en aannemersbedrijf Wesselink uit Weerselo bijna het gehele historische gebintwerk behouden gebleven. Diverse historische elementen zoals raampartijen, deuren en luiken werden op traditionele wijze gerestaureerd. De RCE voerde al op 2 juli 2019 een schouw uit. Onlangs kwam de officiƫle bevestiging dat de rijksmonumentenstatus gehandhaafd blijft. Herman Hullegie, voorzitter van de Stichting Theater en Cultuur Hertme: "De bevestiging is de kers op de taart en ook voor de toekomst belangrijk aangezien de rijkssubsidiemogelijkheden voor het toekomstige onderhoud hiermee zijn geborgd."

Schuilkerk

't Oude Groothuys deed rond 1615 dienst als katholieke schuilkerk. Vanwege de dominantie van de gereformeerde kerk konden katholieken hun geloof in die tijd niet openbaar belijden. De zogenaamde 'Witte wieven' (mensen verkleed als spook) werden ingezet om buitenstaanders op afstand te houden.