Afbeelding
Foto:

Meditatie met Zitten in Stilte

HENGELO - Het leven is hectisch; we zijn allemaal druk en momenten van rust en bezinning zijn voor veel mensen zeldzaam aan het worden. In Hengelo komt eens in de twee weken een groep mensen bijeen om samen te zitten in stilte. Een stukje meditatie, puur voor jezelf. Zonder ideologische of religieuze achtergrond en - absoluut niet zweverig, zo benadrukt Rudi Hofstede.

"De kern van jouw wezen is als het oog van een cycloon. In jouw centrum is het stil. Alles daar buiten komt en gaat maar de stilte van je wezen blijft dezelfde. Stilte is wat je bent.", aldus de uitnodiging. Mediteren is een probaat middel om de stilte weer in jezelf te vinden. Maar ook een meditatierichting is niet altijd vrij van stimuli en veel plekken waar je kunt mediteren, hebben een herkenbare signatuur in de vorm van regels of rituelen.

Zitten in Stilte
Dat niet iedereen daar behoefte aan heeft is één van de redenen waarom in 2008 ''Zitten in Stilte'' (ZIS) gestart is. ZIS in Hengelo maakt het mogelijk om de stilte te ervaren zonder ideologie, regels of rituelen. ZIS geeft iedereen de mogelijkheid om te mediteren en kijkt niet naar iemands achtergrond.

Bijeenkomsten
Oprichter Rudi Hofstede heeft in de Dansende Os in Hengelo een plek gecreëerd waar mensen kunnen mediteren. "ZIS'' is een laagdrempelige regionale voorziening voor iedereen die de stilte zoekt. Wij faciliteren de mogelijkheid tot zitmediatie en hanteren een vrij sober format. Dat doen we nadrukkelijk zonder spirituele rituelen of symbolen en helemaal geen religieuze teksten. Wij zijn daar uniek in en we merken dat onze bezoekers dat prettig vinden. ZIS wil de stilte beslist niet kleuren met allerlei regels en rituelen.

Iedereen welkom
"Het maakt dus niet uit of je je thuis voelt bij Zen, Advaita, Theravada, Osho of Joods, Christelijk, Moslim of Hindoe bent of welke stroming dan ook. Het tegenwoordig sterk groeiende aantal beoefenaars van mindfulness is bij ons van harte welkom om hun geleerde vaardigheid wakker / op peil te houden. Als bezoeker hoef je je alleen maar te voegen naar het zit/tijdschema. In de 15 minuten tussendoor schenken we koffie/thee en zijn er koekjes van Christine. Wat wij doen, is een plek creëren voor mensen uit de regio om de stilte te ervaren."

Programma
Op de zaterdagochtend komen mensen uit Enschede, Almelo, Tubbergen, Oldenzaal, Borne, Haaksbergen, Hengelo en zelfs uit Emmen. Zij komen bijeen in de even weken op de zaterdagochtenden in de Dansende Os aan de Schalkburgerstraat 28 in Hengelo. De eerstvolgende bijeenkomst is dus deze zaterdag, 19 oktober. Het programma bestaat uit driemaal een heel uur mediteren. Je hoeft je niet aan te melden en je kunt zelf bepalen of je de hele ochtend of een deel daarvan wilt mediteren. Tussen de sessies zitten pauzes die je kunt gebruiken om in- of uit te lopen. De start is om 08.15 uur met inloop en koffie/thee. Vervolgens is het eerste meditatieuur om 08.30 uur, het tweede uur vanaf 09.45 en het laatste uur vanaf 11.00 uur. Er zijn zitbankjes aanwezig, maar u kunt ook zelf een zitkussen meenemen. Bijdrage: 6,50 euro, inclusief koffie/ thee en koekjes. Voor 1 uur meditatie: 4 euro inclusief koffie/ thee. Als je regelmatig komt, kan je er ook voor kiezen om 60 euro vooruit te betalen, dus een soort strippenkaart, 10 keer voor 6 euro per bijeenkomst.