Afbeelding
Foto:

Onderzoek naar knelpunten op A1/A35 rond Azelo en Buren

HENGELO/BORNE - Het Rijk, de provincie Overijssel, Regio Twente en de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Tubbergen hebben onderzoek laten doen naar de knelpunten rondom de knooppunten Azelo en Buren op de A1/A35.

Bij beide knooppunten zorgen het hoge verkeersaanbod, de rijstrookwisselingen en grote snelheidsverschillen steeds vaker voor onveiligheid en daarnaast ook voor files in de spits. In het onderzoek zijn de knelpunten en alle mogelijke oplossingsrichtingen voor korte en lange termijn maatregelen verkend. Hierbij is gekeken naar allerlei maatregelen om dit te verbeteren. Ook de aansluitende provinciale en gemeentelijke wegen in de directe omgeving, die samen een alternatief bieden bij drukte en stremming van de Rijkswegen, zijn meegenomen in het onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek worden dit najaar besproken met minister Van Nieuwenhuizen. Vooruitlopend daarop start onder leiding van provincie en gemeenten de uitwerking van de westelijke randweg tussen Almelo en Hengelo in een tracéstudie.

Verkeersveiligheid
Tussen de knooppunten Azelo en Buren kruist het verkeer op de A1 vanuit Deventer naar Oldenzaal/Duitsland met het verkeer op de A35 vanuit Almelo naar Enschede en omgekeerd. De vele rijstrookwisselingen voor doorgaand vracht- en autoverkeer en de verschillen in snelheid zorgen voor ongevallen en files. Op het wegvak tussen Almelo en knooppunt Azelo en op het gecombineerde wegvak A1/A35 rond de knooppunten Azelo en Buren is het ongevalsrisico (aantal ongevallen per miljard voertuigkilometer) meer dan twee maal zo hoog als het landelijk gemiddelde. De afgelopen drie jaar waren er 455 ongevallen op het traject, waarvan 18 met letsel.

Internationale route
De A1/A35 ligt midden in Twente en wordt druk bereden door regionaal, nationaal en internationaal vracht- en autoverkeer. Het is de internationale route van Rotterdam/Amsterdam naar Berlijn, Noord-Duitsland, de Baltische staten en naar Scandinavië.