Afbeelding
Foto:

Ook zwembad straks een stuk duurzamer met zonnestroom

HENGELO - Er komen dit najaar maar liefst 922 zonnepanelen op het dak van het 50 meter sportbad van het Twentebad. De panelen moeten een fikse CO2-besparing opleveren en bijdragen aan de duurzame ambitie van de gemeente Hengelo.

Het Twentebad heeft de ambitie om uiteindelijk helemaal aardgasvrij te worden. Dit is niet bepaald een eenvoudige ambitie, aangezien een zwembad van nature een grootverbruiker is van energie. Voor de zomer werd onderzocht hoe het bad deze ambitie zou kunnen bereiken. Het doel? Nog voor de winter van 2020 het Twentebad volledig aardgasloos verwarmen. Het onderzoek wees uit dat het gebruik van lucht-warmtepompen en een elektrische ketel voor de koudste periodes van het jaar dit mogelijk maken. Het 50-meter sportbad biedt een uitstekende oppervlakte om het zonnepark uit te breiden. Wethouder Claudio Bruggink is dan ook enthousiast: "In 2050 willen we in Nederland niet meer afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen, zoals aardgas. Het is een hele opgave om ons land en onze stad van het aardgas af te krijgen en dus de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen. Daarom ben ik ook zo tevreden dat het Twentebad dat wel voor elkaar krijgt. Als het Twentebad het kan, kunnen andere Hengelose panden en woningen het ook. Een mooi voorbeeld dus voor ons allemaal."

Efficiƫnter
Zonnepanelen worden technologisch steeds beter, wat ook positieve voordelen heeft voor de terugverdientijd. De gemeente Hengelo profiteert daarnaast van een investeringssubsidie van de Provincie Overijssel, waardoor de plaatsing ook nog eens vrij economisch is. Zeker gezien het feit dat er zo veel minder dure stroom ingekocht hoeft te worden.

Grote renovatie
Het renoveren van het Twentebad was een megaklus die gefaseerd over enkele jaren uitgevoerd werd. Gelukkig is nu het einde in zicht; begin volgend jaar is de formele afronding van de renovatie. Hengelose gebruikers werden nauw betrokken in dit proces, om zo te komen tot een toekomstbestendige voorziening. Het bad zet belangrijke stappen voor de toekomst; zo zorgt het dak op het 50-meter sportbad ervoor dat dit het gehele jaar door gebruikt kan worden.