Afbeelding
Foto:

Tiny Houses geopend

HENGELO - De gemeente Hengelo had afgelopen week een mooie primeur: donderdag werd een klein wijkje met tien zogenaamde 'tiny houses' geopend. Op het Brouwerijterrein werd een groepje van deze compacte, duurzame woningen gerealiseerd.

Wethouder Bas van Wakeren verrichte de opening, die samen viel met een open dag voor geïnteresseerden. De gemeente stelde in 2016 een woonvisie op, waarbij ook nieuwe woonvormen zoals de tiny houses aan bod kwamen. Een verschuiving van de vraag uit de samenleving waarbij ruimte wordt geboden om dit te realiseren. De wethouder is blij met het initiatief. 'Het is mooi om te zien hoe de samenleving met een initiatief komt om duurzamer te wonen. Het is een uniek concept in Twente en een prachtig initiatief van de Stichting Tiny Housing Twente in nauwe samenwerking met Ter Steege. Ik ben blij dat wij dit als gemeente Hengelo hebben kunnen faciliteren.'

Klein maar fijn
De huisjes worden bewoond door gezinnen met kinderen, koppels of alleenstaanden tussen de 20 en 60 jaar. Een nieuwe manier van wonen en leven op maximaal 50 vierkante meter. Dat lijkt klein, maar de bewoners kijken naar de maximale oppervlakte die nodig is om te leven. De Tiny Houses zijn niet alleen goedkoper om te bouwen en te onderhouden, maar zijn ook erg duurzaam gebouwd en in onderhoud. Ook op het Brouwerijterrein voorzien een aantal huishoudens zichzelf in water en energie.

Samenwerking
Stichting Tiny Housing Twente heeft aan de basis gestaan van het Tiny Housewijkje in Hengelo. Zij heeft de verbinding gemaakt tussen de gemeente Hengelo, grondeigenaar Ter Steege Vastgoed en bewoners. Na een aantal wisselingen zijn de huidige 10 bewoners overgebleven. Door het verzorgen van een aantal workshops voor de bewoners, de nodige individuele begeleiding en afstemming met veel partijen is het wijkje tot stand gekomen. Ter Steege vastgoed is ook benieuwd of er in het wijkje nieuwe ideeën ontstaan of ontwikkelingen plaatsvinden die ook in de reguliere projectontwikkeling toegepast kunnen worden.