Afbeelding
Foto: Tout Le Monde Aime Les Pingouins

Legendarische pianist komt naar Hengelo

Legendarische pianist komt naar Hengelo

HENGELO - De legendarische pianist Stephen Kovacevich zal op 8 juni naar Hengelo komen waar hij in het kader van de International Holland Piano Series een bijzonder concert zal verzorgen samen met zijn pianovrienden. Het concert met de titel "Stephen Kovacevich & Friends" vindt in de Waterstaatskerk plaats.

De Amerikaanse Stephen Kovacevich is een ware levende legende. Hij trad op samen met de grootste orkesten en dirigenten van de wereld (waaronder Leopold Stokowski, Simon Rattle en Bernard Haitink), bracht meer dan 25 cd-opnames uit bij EMI en Philips en was tevens de echtgenoot van een andere levende pianolegende, Martha Argerich, met wie hij nog steeds samen veelvuldig optreedt in de grote zalen ter wereld. "Het is buitengewoon uniek dat we het voor elkaar hebben kunnen krijgen om zo'n grote pianist naar Hengelo te brengen" vertelt Santiago Juncal, artistiek directeur van de International Holland Piano Series "normaalgesproken speelt Kovacevich slechts in de grote concertzalen ter wereld zoals Carnegie Hall, de Philharmonie van Parijs en Wigmore Hall in Londen. Twee maanden geleden speelde hij nog voor een uitverkochte Grote Zaal in het Concertgebouw. Op 8 juni zal hij speciaal naar Hengelo voor een concert in de Waterstaatskerk, hoe bijzonder is dat!"

Friends
Naast de grote maestro Stephen Kovacevich zelf, zullen een tal van acht jonge toppianisten optreden, de zogeheten 'friends', die speciaal voor dit concert uit alle hoeken van de wereld naar Hengelo zullen komen. Zo zullen onder meer bekende namen als Vitaly Pisarenko, Nicolas van Poucke, en Rosalía Gómez Lasheras samen met Stephen Kovacevich optreden. Dat er zoveel talent bij elkaar komt voor dit unieke concert is op zichzelf bijzonder. Met twee vleugels op het podium belooft het een absoluut spektakel te worden. Er zullen meerdere werken voor twee piano's ten gehore worden gebracht, maar ook werken voor 8-handen aan twee piano's en zelfs 16-handen aan twee piano's! Het wordt gegarandeerd een feestje!

Chris Maene
Op het concert zullen geen gewone Steinway piano's worden bespeeld, maar de bijzondere rechtsnarige piano's van Chris Maene. Juncal legt uit: "In de tijd van de grote componisten zoals Mozart en Beethoven liepen de snaren in alle piano's evenwijdig aan elkaar, dus rechtsnarig. Maar vanaf 1875 veranderde dat en begon men met het bouwen van piano's met gekruiste snaren om kosten en materiaal te besparen. Daarmee is echter het originele karakter en kleur, de transparantie van het instrument, verloren gegaan.' Maar toen de wereldberoemde pianist Daniel Barenboim in 2011 op een oude rechtsnarige piano van Franz Liszt speelde, was hij zo geïnspireerd door de transparante klank dat daar nieuw leven in besloot te blazen: samen met de Belgische pianofabrikant Chris Maene bouwde hij aan een moderne rechtsnarige piano. Dat resulteerde in de Chris Maene Straight Strung Concert Grand, zoals deze rechtsnarige piano's worden genoemd. Er bestaan in de hele wereld nog geen 10 piano's zoals deze, waarvan Daniel Barenboim er twee in zijn privébezit heeft. Op 8 juni zullen twee van deze unieke instrumenten in de Waterstaatskerk staan, heel bijzonder! Het zal immers de eerste keer zijn dat Stephen Kovacevich op dit instrument speelt."

Het concert
Zaterdag 8 juni, 20.15 uur
Deuren open vanaf 19.30 uur
Prijs vanaf € 14,50 (aan de kassa €17,50)
Kaarten zijn te bestellen via www.hollandpianoseries.com