Ontwerp: West 8
Ontwerp: West 8 Foto: West 8

Positieve reacties op plan voor marktplein

HENGELO - Het marktplein in Hengelo krijgt een grootschalige herinrichting. Afgelopen week werd dan eindelijk het plan gepresenteerd aan de inwoners, ondernemers en gemeente. Kwartiermaker Gerard Cornelisse en architect Adriaan Geuze van West 8 hebben hoge verwachtingen van het plan.

Dat het marktplein wel wat sfeer kan gebruiken zal niet als een verrassing komen voor de Hengeloërs. De verwachtingen van het plan waren dan ook als gematigd positief te typeren. Des te mooier was het dat de presentatie vorige week dinsdag juist veel overtuigd positieve reacties opleverde. Waaronder bij wethouder Bas van Wakeren, die echt meerwaarde ziet voor de binnenstad: "Natuurlijk, er moet nog veel werk verzet worden maar deze eerste stap geeft veel vertrouwen!"

Geschiedenis
In de zomer van 2017 hebben de stichting Centrummanagement Hengelo, de stichting Vastgoedeigenaren Hengelo, Hengelo Promotie en de gemeente het Actieplan voor een vitale Hengelose binnenstad opgesteld. De binnenstadspartners; SCH, SVH en Hengelo Promotie wilden graag vaart maken met het Marktplein. Op hun initiatief zijn drie stedenbouwkundige bureaus benaderd om hun ideeën voor de Markt uit te werken. Eind 2017 kon een week lang bij Hengelo Promotie op de ontwerpen gestemd worden. Het ontwerp van West 8 'Marktplein met culturele markthal' won met ruim tweederde van de stemmen met een ontwerp geïnspireerd op het voormalige Hijschgebouw.

Uitwerking
Het ontwerp bestaat uit twee met elkaar verbonden delen: een 8 meter hoog hoofdgebouw en een naastgelegen overdekte (grotendeels open) markthal met een hoogte van 14 meter. Het dak van de markthal is voorzien van zonnepanelen voor groene stroom. Het gebouw brengt verschillende functies samen: overdekte markt, proeflokaal, digitaal museum en bewegende beeldentuin. Er zal plaats zijn voor een dagelijkse versmarkt, horecavoorzieningen, winkels en andere ondernemingen, de stadswerkplaats, een mediacentrum en nog veel meer. Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor fietsen in de ondergrondse fietsenstalling. Het college van B en W wil op korte termijn een definitief besluit nemen.