Afbeelding
Foto:

Hengelo blijft zaterdagavond donker tijdens Earth Hour

HENGELO - Nederland is één van de meest licht-vervuilde plekken op deze aarde. Wie in de nachtelijke uren vanuit de ruimte op aarde kijkt, ziet Nederland als een baken van licht in de duisternis. Maar dit is niet iets om trots op te zijn...

Wie in de nachtelijke uren rondloopt in Hengelo ziet veel verlichting. Van de straatverlichting van de gemeente tot de lichtbakken van ondernemers. En natuurlijk ook de vele verlichting die particulieren en ondernemers rondom hun panden plaatsen voor de veiligheid. Aan al deze verlichting kleeft echter ook grote nadelen; zo is de boodschap van het Earth Hour dat zaterdag gehouden zal worden.

Lichtvervuiling
Al deze verlichting gebruikt niet alleen veel energie, maar het zorgt ook voor een verstoring van het nachtritme van mens en dier. Een ander aspect is dat hierdoor menig inwoner nog nooit echt een volle sterrenhemel heeft gezien. De volle maan en enkele platen of sterren zie je nog wel, maar pas wanneer het eens écht donker is zie je hoeveel je mist.

Earth Hour
Zaterdag is wer het wereldwijde Earth Hour, waar ook de gemeente Hengelo aan mee doet. Om 20.30 uur dooft wethouder Claudio Bruggink de lichten in Hengelo. Zo gaat de verlichting uit van de Stadhuistoren, de Lambertusbasiliek en veel bedrijven. Ook een groot deel van de straatverlichting blijft een uur uit; het is technisch mogelijk om de verlichting eenvoudig aan en uit te zetten. In totaal worden 2.700 lichtpunten in Hengelo en Beckum één uur uitgezet. In totaal doen maar liefst 170 landen mee. Al deze uren bij elkaar levert dus een grote besparing op. Hengelo is naar eigen zeggen de enige Nederlandse stad die op zo'n grote schaal de verlichting uitzet. Tijs Jagers en George ten Brummelhuis zijn organisatoren van het evenement. Samen met veel lokale bedrijven hebben zij dit opgezet.

Randprogramma
Om het Earth Hour nog extra aandacht te geven is er ook een randprogramma vanaf 13.00 uur. Zo is er een duurzame markt op de hoek van de Drienerstraat / Enschedesestraat, een filmvertoning van het Wereld Natuur Fonds en live muziek bij eetcafé De Appel.