Afbeelding
Foto:

Hengelo helpt bij lezen, schrijven en meer!

HENGELO - Deze week is de landelijke Boekenweek. Er zijn in Nederland steeds meer activiteiten die gericht zijn op het promoten en verbeteren van het lezen en schrijven bij een brede doelgroep. Van jong tot oud, een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties en initiatieven die zich actief inzetten om mensen hierbij te helpen.

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen boven de 16 jaar die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, aldus een becijfering van de Stichting Lezen en Schrijven. In tegenstelling tot wat u wellicht zou denken zijn dit zeker niet altijd nieuwkomers in ons land. Ook veel geboren en getogen Nederlanders hebben door uiteenlopende factoren moeite met het lezen en schrijven. Bijvoorbeeld doordat er vroeger geen diagnose is geweest van dyslexie, of omdat men als kind weinig affiniteit en ondersteuning in taal vanuit huis meekreeg. Het bereiken van deze doelgroep is echter een uitdaging op zich; er heerst namelijk ook nog vaak een zekere schaamte bij mensen om hierover te praten en hulp te zoeken.

Taalpunt
Steeds meer regionale bibliotheken zijn actief om mensen hiermee te helpen. Zo beschikt ook Hengelo over een actief Taalpunt. Dit is dé plek voor mensen die willen werken aan het beter beheersen van onze taal. Zowel voor nieuwkomers als autochtonen. Het Taalpunt is te vinden in de bibliotheek aan de Beursstraat 34. Open woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Vrijwilligers gezocht
Op dit moment is het Taalpunt van Hengelo ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers die dan aan de slag gaan als taalcoach, bij de taalmeter en voor het beheer van de lesmaterialenbank. Iedereen die het leuk vindt om met taal bezig te zijn en graag mensen willen helpen; nieuwe inwoners en laaggeletterden. Op www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl staat meer informatie over deze vacature. Meer informatie over het Taalpunt is te vinden op www.taalpunthengelo.nl