Afbeelding
Foto:

Reset je gewoontes
tijdens de vastenperiode

TWENTE - De carnavalsperiode is weer voorbij. Het waren weer mooie dagen, waarbij gezelligheid hand in hand ging met het rijkelijk vloeiende alcohol. En daarin ligt een beetje het probleem: alcohol is voor veel mensen een gewoonte; een onderdeel van de gezelligheid. Het kan daarom verstandig zijn om het alcoholgebruik toch eens tegen het licht te houden.

De afgelopen jaren houden gezondheidsorganisaties zoals de GGD Twente ook actief campagnes om mensen na te laten denken over hun alcoholgebruik. Nadrukkelijk niet met het belerende vingertje. Alcohol mag best voor volwassenen, mits niet te veel en niet te vaak. Bovendien moet alcohol ook niet een zelfhulpmiddel zijn, of een gewoonte, zo is de boodschap.

Vasten
De vastenperiode van veertig dagen na carnaval; oorspronkelijk bedoeld als een onderdeel van het religieuze aspect van dit feest. Een moment om stil te staan bij hoe goed je het zelf hebt, maar ook dat anderen vaak met minder toe moeten doen. In onze moderne tijd kan het vasten ook een puur persoonlijk iets zijn. Naast het tijdelijk niet drinken kan dit ook een mooi moment zijn om bijvoorbeeld je eetpatroon te doorbreken met minder vlees, minder snoepen en als we toch bezig zijn... spendeer ook eens wat meer tijd om te bewegen.

Gewoonte
Alcohol is voor veel mensen de meest bekende gewoonte om te doorbreken met het vasten. Hoewel een glaasje op zijn tijd niet problematisch is, is het voor veel mensen een gewoonte geworden om 's avonds een glaasje te drinken, bij de lunch, de vrijdagmiddagborrel en natuurlijk tijdens het uitgaan in de weekends. Alcohol heeft echter ook concrete nadelen. Zo kan te veel en te vaak drinken schade aanbrengen aan de lever, maar ook zorgen voor een afhankelijkheid. Bovendien zijn alcoholhoudende dranken ook gewoonweg loze calorieën die bijdragen aan gewichtstoename.