Afbeelding
Foto:

Een blijvende herinnering bij een ingrijpend verlies

HAAKSBERGEN - Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: een verlies. Het overlijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Hoe je dit verwerkt is ook heel persoonlijk. Ieder mens en ieder rouwproces is uniek. Dit vormt ook de rode draad bij het kiezen van een passend grafmonument, urn of andere vorm van herdenking.

Corbeel en Greven in Haaksbergen heeft meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van natuurstenen producten. Het bedrijf specialiseert ook in uiteenlopende vormen van grafmonumenten, urnen en andere mogelijkheden om een verlies blijvend te markeren.

Erkenning
De afgelopen weken was het verwerken van verlies een actueel thema; aanleiding was het erkennen van doodgeboren kinderen in de Basisregistratie Personen. Ouders voerden een jarenlange strijd om op deze manier erkenning te krijgen voor de persoon die er zo kort was. Deze kinderen werden veelal anoniem begraven. Met het erkennen van de naam is ook de rustplaats niet langer anoniem. Ouders hebben dan ook behoefte om dit graf alsnog te markeren met een passend monument. Ook al is het verlies langer geleden, de herinnering blijft levend.

Heel persoonlijk
"Een standaardproces is er zeker niet. Het is een heel persoonlijk iets.", benadrukt Harrie ten Vregelaar van Corbeel en Greven. Monumenten kunnen heel ingetogen zijn; bijvoorbeeld een hart met een naam en een geboorte- en overlijdensdatum. Daarnaast kan men geheel naar wens ontwerpen maken. In allerlei materialen, vormen en afwerkingen. Een monument dat zo uniek is als de overledene. "Het proces is voor iedereen anders. Soms laten mensen direct een monument plaatsen, anderen pas veel later. Het verwerken is bij iedereen anders. Je moet doen wat goed voelt." De afgelopen jaren is er ook steeds meer mogelijk om monumenten heel persoonlijk te maken; zo kan met een laser-graveermachine een gedetailleerde foto of tekst geplaatst worden.

Meer dan monumenten
Naast de grafmonumenten biedt Corbeel en Greven ook andere vormen van gedenken aan. Zo zijn ook urnen tegenwoordig in steeds meer materialen verkrijgbaar; van kristal, steen, hout of roestvrij staal met uiteenlopende afwerkingen en ontwerpen. De waterurn is ook steeds bekender; hierbij plaatst men een bol met as op een passende plek, waarna via een buis in ongeveer tien jaar tijd de as de grond in trekt. Dit is een passend alternatief wanneer het direct uitstrooien van as niet wenselijk is. Het helpt ook bij het geleidelijke rouwproces. Wie een dierbare overledene dicht bij zich wil dragen kan ook kiezen voor een assieraad; een hanger waar as van een dierbare in verwerkt is of een ander sierraad. Ook hier is er veel ruimte voor uw persoonlijke wensen.

Goed advies
Corbeel en Greven neemt graag de tijd voor een passend advies om uw specifieke wensen te vertalen naar een blijvende herinnering. Het is dan ook wenselijk om een afspraak te maken. U bent van harte welkom in de showroom in Haaksbergen aan De Greune 32 A. Bel voor informatie met: 053-57 43 343. Kijk ook op: www.corbeel-greven.nl