De koffie staat klaar!
De koffie staat klaar! Foto:

Gezond en gezellig 2019 in met De Actieve Ontmoeting

BORNE - Meer bewegen is een belangrijk goed voornemen voor veel mensen. En meer 'onder de mensen komen' is zeker voor de oudere inwoners of mensen met een kleine kennissenkring eveneens een belangrijk goed voornemen. Om deze twee dingen op een leuke, laagdrempelige manier te combineren kent ook Borne al een tijdje de 'Actieve Ontmoeting'.

Het concept van de Actieve Ontmoeting is vrij simpel: dit zijn bijeenkomsten waar inwoners met elkaar in contact kunnen komen om samen leuke activiteiten te ondernemen, veelal met een wat actief of sportief tintje. Deze bijeenkomsten zijn gericht op inwoners tussen de 67 en 76 jaar die graag met andere dorpsgenoten in beweging willen komen. Er is veel keus uit activiteiten en de Buurtsportcoaches van Borne Sport kunnen helpen bij het vinden van een passende activiteiten.

Nieuwe serie
Op 28 januari gaat een nieuwe groep van start. Deze komt dan wekelijks bijeen in sportcafé 't Wooldrik. Zij drinken dan samen een kopje koffie aan de stamtafel van het sportcafé, gevolgd door een leuke activiteiten. Afsluitend genieten ze dan van een gezamenlijke lunch. De deelnemers die sinds afgelopen najaar deelnemen aan De Actieve Ontmoeting zijn volgens de gemeente unaniem enthousiast. Het laagdrempelige karakter is erg belangrijk om meer mensen over te halen om toch eens wat buiten de deur te ondernemen. Bovendien brengt hen dit ook op een leuke manier in contact met een vereniging. Op 22 januari is er een informatiebijeenkomst van 10.00 tot 12.00 uur in 't Wooldrik, met aansluitend een gratis lunch. Aanmelden kan via Jurgen Schiphorst op 06-21 21 59 02.

Succesvolle insteek
Borne is zeker niet de enige Twentse gemeente met een Actieve Ontmoeting-project. Elders werden ook al veel succesvolle projecten opgestart met als doel om deze oudere doelgroep meer onder de mensen te brengen. De ervaring leert dat veel senioren in deze leeftijdsgroep maar een zeer klein sociaal netwerk hebben. Kinderen - als ze ze al hebben - zijn vaak erg druk met hun eigen leven, een partner is wellicht al overleden en zonder werk of vrijwilligerswerk val je al snel in een sociaal isolement. Juist dan is het belangrijk om mensen toch weer actief te maken. Een goede mentale gezondheid en positiviteit vertalen zich namelijk ook in een betere lichamelijke gezondheid.

Maatschappelijk actief
De ambitie is om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen maatschappelijk actief te houden. Zo kan het voor de doelgroep vers gepensioneerden ook juist erg leuk zijn om hun talenten en kennis nog in te zetten voor één van de vele vrijwilligersorganisaties die binnen Borne actief zijn. Immers, juist door de terugtrekkende overheid is er een steeds grotere behoefte aan mensen die zich vrijwillig in willen zetten voor een lokale organisatie zoals een sportclub, buurthuis, bibliotheek of lokale omroep.