Lezing: maat houden met algoritmes

BORNE - Onder de titel Maat houden met algoritmes oftewel over privacy, vrijheid, menselijkheid in een slimme wereld zal Dr. Steven Dorrestijn een lezing verzorgen in de Bibliotheek van het Kulturhus in Borne. De lezing is op zondag 20 januari om 14.00 uur en de entree is €10,- inclusief kop koffie of thee.


We komen steeds meer te leven in een wereld vol slimme technologie. Een van de kenmerken is dat algoritmes van alles voor ons en over ons bepalen op basis van data die overal over ons worden verzameld. Heel handig, dat de techniek met ons meedenkt. Maar we zullen ook moeten nadenken over wat we niet aan algoritmes willen overlaten. Is het wenselijk dat algoritmes worden gebruikt om automatisch de beste sollicitant te kiezen, of voor geautomatiseerde rechtspraak? Kunnen algoritmes het creatieve denken van ontwerpers en kunstenaars overnemen? Hoogste tijd dus om na te denken over de relatie tussen algoritmes en de menselijke maat.

Ethiek & Technologie
Dr. Steven Dorrestijn (1977) is lector Ethiek & Technologie op Hogeschool Saxion. In 2006-2006 studeerde hij een jaar filosofie in Parijs. Eerder studeerde hij werktuigbouwkunde en filosofie in Twente. Hij promoveerde in 2012 aan de Universiteit Twente. Hij bestudeerde in het bijzonder het werk van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) over disciplinerende macht en ethische zelfzorg in relatie tot actuele vragen rondom mens en technologie.