Afbeelding
Foto:

Camping-controles leveren niet veel op

HENGELO - De gemeente Hengelo mag een beetje trots zijn: de lokale campings en recreatieterreinen De Zwaaikom, De Waarbeek en Erve Wolfkotte hebben hun zaken goed voor elkaar qua leefbaarheid en veiligheid. Dit toonde een recente controle aan.

De gemeente hield een gezamenlijke controle met de politie en brandweer. Hierbij werd gekeken naar brandveiligheid en netheid op het terrein, of gebruik van terrein en panden in lijn is met het bestemmingsplan, de woonsituatie van gebruikers en eventuele fraude met uitkeringen en toeslagen. Eerdere controles bij campings elders in het land leverde namelijk vaak veel misstanden op. De gemeente Hengelo is dan ook blij dat de controles aantoonden dat alles goed in orde was. Hengelo organiseert vaker dit soort integrale controles met andere organisaties. Zo doen zij dit gericht op veiligheid bij kamerverhuur; ook hier met goede resultaten. Mensen worden gewezen op onveilige situaties en deze worden dan concreet opgelost. Zo werden kamers in Hengelo ook echt veiliger en prettiger voor huurders en omwonenden.

Succesvol
Dit is een succesvolle benadering, zo benadrukt ook Marloes Dooren, die de controles vanuit de gemeente Hengelo coördineert. 'We wijzen mensen op situaties die we aan treffen. Waarbij we ook meteen aangeven hoe de veiligheid of leefbaarheid verbeterd kan of soms moet worden. En dat doen we dus niet eenmalig, maar met regelmaat. En dat weten de mensen ook."

Grote vangst
Soortgelijke controles elders in het land leveren vaak aanzienlijk meer op. Gemeenten en handhavers treffen vaak uiteenlopende vormen van fraude of overtredingen aan, zoals illegale permanente bewoning van vakantiewoningen, maar ook mensen die frauderen met uitkeringen of om andere redenen graag niet bij politie in de kijker staan. De wisselende gastenstroom van een camping en minder sociale controle zorgt er voor dat ze ook een geliefd onderduikadres zijn voor uiteenlopende criminele of frauderende activiteiten.