Afbeelding
Foto:

Hengelo neemt afscheid van wethouder Elferink

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft dinsdag officieel afscheid genomen van wethouder Marcel Elferink. Met een afscheidsreceptie bij buitenplaats De Houtmaat werd stilgestaan bij zijn afscheid als wethouder, hoewel hij wel in de gemeenteraad blijft als raadslid. Ook een goed moment om terug te blikken op de resultaten.

Elferink trad aan als wethouder na de verkiezingen van 2014. Hij was toen geen vreemde in de politiek; hij nam al sinds 2010 zitting in de gemeenteraad, als fractievoorzitter van het CDA. Hij nam de afgelopen vier jaar enkele zwaardere portefeuilles op zich, met wisselend succes. Zo was hij verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid, binnenstadsontwikkeling, wonen en volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. In de gemeentelijke aankondiging van zijn afscheidsreceptie liet de scheidend wethouder weten: "Ik kijk dankbaar terug op een boeiende periode waarin ik met veel mensen heb mogen samenwerken. We hebben met elkaar Hengelo en omstreken weer wat mooier mogen maken. En daar wil ik iedereen graag heel hartelijk voor bedanken."

Resultaten
Op het gebied van duurzaamheid noemt de wethouder de realisatie van projecten zoals het nieuwe Watertorenpark en het actieplan Nieuwe Energie Hengelo als mooie resultaten. Bij woningbouw zorgde hij samen met marktpartijen voor de bouw van meer woningen en aanpak van leegstand vastgoed.

Uitdagingen
Dat hoge bomen ook nog wel eens wat wind vangen toonde Elferink ook aan de afgelopen vier jaar. Vorig jaar lag hij onder vuur door zowel factoren binnen als buiten zijn eigen partij. Zo zegde ProHengelo het vertrouwen in de wethouder op naar aanleiding van onder meer te weinig daadkracht op het dossier binnenstadsontwikkeling, maar ook op dossiers als ruimtelijke ordening en duurzaamheid waren er tegenslagen. Uiteindelijk was het einde aan zijn wethouderschap te danken aan het CDA-verlies bij de verkiezingen - hoewel een tweede termijn als wethouder gezien deze uitdagingen niet een garantie was. De voormalig wethouder toont zich er nuchter onder; hij gaat weer aan de slag in de raad met een andere uitdaging.