Afbeelding
Foto:

Vervoer voor iedereen

HENGELO - De gemeente Hengelo werkt aan goede vervoersoplossingen. "Iedereen moet passend vervoer kunnen regelen om naar school, werk, dagbesteding of familie te gaan" aldus wethouder Jan Bron. 'We stimuleren de eigen kracht van mensen en zetten maximaal in op het gebruik van het openbaar vervoer. En voor de mensen die dat nodig hebben - en het niet zelf kunnen regelen - zorgen we voor vervoer op maat'.

Gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren met andere Twentse gemeenten samengewerkt aan een nieuw systeem voor het vervoer op maat, voor mensen met een Wmo- pas, het leerlingenvervoer en het vervoer van en naar dagbesteding. 'We hebben in Hengelo een paar mooie initiatieven die mensen helpen om van A naar B te komen', aldus Jan Bron. 'Bijvoorbeeld de buurtbussen van het Berflobedrijf en de Nijverheid. En ook de Hulpdienst Hengelo biedt vervoer inclusief begeleiding'. Alle lokale vervoersmogelijkheden zijn in kaart gebracht in een zogenoemde Vervoerswaaier Hengelo. In de vervoerswaaier staan ook verschillende ondersteuningsopties, die mensen helpen om zelfstandig te kunnen reizen.

Ondersteuning om te reizen
Een voorbeeld daarvan is de Reiskoffer Hengelo voor leerlingen die nu met het leerlingenvervoer gaan. Deze koffer bevat een aantal opties om leerlingen te helpen bij de overstap van maatwerkvervoer naar zelfstandig reizen. Bijvoorbeeld de Buzz Buddy, waarbij de leerling via een simpele telefoon direct hulp krijgt. Of MEE op Weg, die via de inzet van vrijwilligers begeleiding biedt om zelfstandig te gaan reizen. 'We kijken goed, samen met school en de ouders, welke kinderen hiervoor in aanmerking komen. Het afgelopen jaar heeft een aantal leerlingen dit al geprobeerd. En het is echt geweldig om te zien hoe trots deze leerlingen na verloop van tijd zijn', aldus Jan Bron. Vanaf volgend schooljaar wordt de Reiskoffer weer onder de aandacht van leerlingen en ouders gebracht. En de gemeente gaat ook kijken wat de mogelijkheden zijn. Brookhuis voert nu de ritten uit voor mensen met een Wmo- pas, het leerlingenvervoer en het vervoer van en naar dagbesteding. Voor die tijd waren er verschillende afspraken met verschillende vervoerders over deze onderdelen. Nu dus niet meer: Brookhuis is dé Hengelose vervoerder. 'Dat is wel zo duidelijk', zegt Jan Bron: 'De lijnen zijn korter, waardoor we goede afspraken kunnen maken en snel kunnen schakelen als dat nodig is. Dat hebben we de afgelopen periode ook gemerkt. En Brookhuis heeft samen met de gemeente veel in het werk gezet om die overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze bieden goede service en goed vervoer aan de mensen die het nodig hebben'.