Afbeelding
Foto:

Sluiscomplex Hengelo sinds 5 april gesloten voor renovatie

HENGELO/DELDEN - Rijkswaterstaat en aannemer Mourik renoveren de sluiscomplexen in Delden en Hengelo. Voor de renovatie moeten beide sluizen een maand gestremd worden voor de scheepvaart. Het werk in Hengelo begon op 5 april. Het sluiscomplex in Delden volgde op 9 april. De renovatie zorgt ervoor dat de sluizen de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben.


Tijdens de stremming renoveren ze de binnen- en buitenkant van de sluiscomplexen. Tijdens de renovatie zijn de sluizen niet in gebruik, omdat onder andere de huidige sluisdeuren worden vervangen of gerenoveerd.

Van binnen en van buiten
Om de sluisdeuren uit te kunnen hijsen moet de sluiskolk droog staan. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en vervangen ze de ankerstangen die ervoor zorgen dat de sluiswanden goed op hun plek blijven. De sluiskolk in Hengelo is van beton, hiervan vervangen ze de voegen. Ook de hele elektrische installatie voor de bediening en besturing van de sluizen wordt vervangen. Zo bereiden ze de complexen voor op bediening op afstand vanuit Eefde. Dit gaat trapsgewijs: eerst bedienen ze de sluizen op locatie. Daarna bedienen ze beide sluizen vanuit Delden. Vervolgens bedienen ze beide sluizen vanuit een sluiscomplex in Eefde.

Betere kwaliteit
Daarnaast worden beide gemaalcomplexen aangepakt. Zowel in Delden als Hengelo vervangen ze de pompen en hun aandrijving. In Hengelo betekent dit dat de oude dieselmotoren vervangen worden door elektromotoren. Deze zijn stiller, betrouwbaarder en hebben minder uitstoot van CO2.

Verdere projecten
Verder knappen ze ook het uiterlijk van het sluiscomplex op: van schilder- en snoeiwerk tot onderhoud aan de weg.

Geen overlast
Maakt U zich niet zorgen om overlast tijdens het werkzaamheden. Ze proberen dit zoveel mogelijk te vermijden door werkzaamheden die lawaai op zouden leveren niet langdurig uit te voeren.