Afbeelding
Foto:

Week van de teek; wees alert!

TWENTE - Met de stijgende temperaturen zijn ook de teken weer uit hun winterslaap ontwaakt. Slecht nieuws, want teken kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen. De week van de teek gaat van start op 16 april en is in het leven geroepen om meer bewustwording te creƫren over het risico van een tekenbeet.

Teken zijn berucht voor het overbrengen van de ziekte van Lyme. Geschat wordt dat een op de vijf teken in Nederland de lyme bacterie bij zich draagt. Bij een tekenbeet kan de bacterie worden overgedragen op de mens. Lyme kan bestreden worden met antibiotica, maar wordt soms pas in een later stadium ontdekt. Dan is er het risico op een ernstig en chronisch ziektebeeld. Een tekenbeet voorkomen is daarom belangrijk, net als bewustwording voor de symptomen van lyme.

Bosrijke gebieden
Teken bevinden zich vooral in bosrijk gebied en hoog gras. Zorg daarom voor bedekkende kleding als u de natuur in trekt en controleer na een boswandeling op tekenbeten. Een teek die zich pas heeft vastgebeten in zijn tussengastheer heeft slechts het formaat van een speldenknop. Hij groeit naarmate hij langer vast zit en bloed consumeert. Om de kans op besmetting te verkleinen is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek verwijderen kan met een pincet of met een van de producten die hiervoor zijn gemaakt. Hiermee kan de teek vastgepakt worden bij z'n kop en met een rustige beweging verwijderd worden. Gebruik nooit alcohol of zeep en voorkom dat er druk wordt uitgeoefend op het lijf van de teek, hierdoor kan hij zijn maaginhoud uitbraken en ziekteverwekkers overbrengen. Na een tekenbeet is het verstandig om de plek van de beet in de gaten te houden. Tot drie maanden na de tekenbeet kan een typische huiduitslag ontstaan die kenmerkend is voor Lyme. Dit is niet altijd een rode kring maar kan ook andere vormen aannemen. Waarschuw daarom bij twijfel een huisarts. Ook als er geen huiduitslag wordt gezien kan er helaas sprake zijn van de ziekte van lyme. Wees daarom ook alert op andere symptomen in de daaropvolgende periode: een grieperig gevoel, koorts, spierpijn, nachtelijk transpireren, tintelingen van de ledematen, krachtverlies en pijnklachten. Kijk voor meer informatie en tips op: www.weekvandeteek.nl