Afbeelding
Foto:

Aanleg van
ondergrondse containers hervat

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft de plaatsing van ondergrondse containers voor restafval hervat. Tot en met 15 juni komen er 68 containers bij in Hengelo.

In december 2017 heeft de Hengelose gemeenteraad besloten om restafval per 1 juli in te zamelen middels de ondergrondse containers. Voor huishoudens die de grijze container willen houden blijft er een keuzemogelijkheid tegen extra kosten bestaan. Nadat de Raad van State aangaf dat gemeente Hengelo eerst een formele inspraakprocedure moest volgen liep de plaatsing van de containers enkele maanden vertraging op.

Plaatsing
Burgemeester en wethouders hebben in januari het plaatsingsplan voor ondergrondse containers vastgesteld. Het plaatsingsplan kwam tot stand na ruim twintig inloopavonden in alle Hengelose wijken en buurten. Daarna was er een inspraakprocedure. Op basis van de zienswijzen heeft de gemeente het plaatsingsplan op meerdere plekken aangepast. Werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer. Voor de plaatsing van een ondergrondse container is vooral rekening gehouden met kabels en leidingen in de grond, een logische route van de vuilniswagen, bomen en verkeersveiligheid.

Reductie van restafval
De gemeente Hengelo wil dat er minder restafval weggegooid wordt en wil inwoners stimuleren om zoveel mogelijk hun restafval weg te brengen naar een ondergrondse container in de buurt. De verwachting is dat dit minder restafval en meer grondstoffen op zal leveren. Mensen die de ondergrondse container niet willen gebruiken, kunnen kiezen voor een zogenoemde keuzecontainer aan huis. Alle huishoudens zullen in mei een brief ontvangen met informatie over de keuzecontainer. Inwoners die om een medische reden hun afval niet weg kunnen brengen en die niemand in hun omgeving hebben die dat voor hen kan doen, kunnen een zorgcontainer aanvragen. Met de combinatie van omgekeerd inzamelen en Diftar verwacht de gemeente Hengelo de doelstelling van het Rijk en de Hengelose gemeenteraad te kunnen behalen: in 2020 jaarlijks 100 kilogram restafval per inwoner en in 2030 zelfs maximaal 50 kilogram.