Afbeelding
Foto:

Vrijdag de dertiende: Ongeluksdag of mythe?

TWENTE - Meestal valt deze krant op de vrijdag op de mat, vrijdag de dertiende dit keer, vrees niet, u kunt hem met een gerust hart lezen. Toch blijft vrijdag de dertiende een gevreesde dag voor veel mensen. Maar gebeuren op deze dag echt meer ongelukken? Moeten we deze dag echt vrezen of kunnen we er met een gerust hart op uit gaan?

Omtrent het fenomeen vrijdag de dertiende is meermaals onderzoek gedaan. Zo heeft Het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek (CVS) een studie uitgevoerd op dit gebied. Deze studie laat zien dat het met die ongeluksdag best meevalt. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat er minder meldingen van brand en diefstal werden gedaan wanneer de dertiende van de maand op een vrijdag viel dan op andere vrijdagen. Ook het aantal gerapporteerde verkeersongelukken was gemiddeld lager op vrijdag de dertiende dan op de gemiddelde vrijdag. Een andere Amerikaanse studie van de Eastern Virginia Medical School keek naar het aantal ziekenhuisopnames en bezoeken aan de eerste hulp op vrijdag de dertiende in vergelijking met de andere onderzochte dagen. Er was op de vrijdag de dertiende wel een toename aan mensen die zich meldden met ernstige letsel maar er was geen toename van ziekenhuisopnames en binnenkomende gevallen op de eerste hulp. Bij twee andere studies kwam vrijdag de dertiende wat minder uit de bus, een Finse en een Engelse studie lieten beiden een toename zien in de verkeersongelukken op die dag.

Statistische geruststelling
Maar als je los van de onderzoeken gaat kijken, zie je dat van de dagen in de week de vrijdag het vaakst op een dertiende valt. Dus als je het vergelijkt met dertienden van de maand die op andere dagen vallen, heb je op de vrijdag meer kans op ongeluk, simpelweg omdat daar er meer van zijn. Echter, de 25e zou bijvoorbeeld ook statistisch vaker op een maandag kunnen vallen waardoor je op deze dag even veel ongeluk zou kunnen hebben als op bijvoorbeeld vrijdag de dertiende. Om nou specifiek op vrijdag de dertiende in bed te blijven liggen is dus statistisch gezien niet nodig. En als u deze dag toch het liefste binnen blijft, denkt u dan even twee keer na, de meeste ongelukken vinden namelijk plaats binnenshuis.