Weer bezuinigen

En weer spoelt er een bezuinigingsgolf over de Enschedese financiën. Het college heeft de keuzes op het tafeltje van de raadsleden gelegd; ze mogen kiezen uit vijf scenario's. Elk scenario is een pakketje van al of niet bezuinigen en al of niet investeren. Bijna alle concrete voorstellen uit de nota zijn al een keer aan de beurt geweest, maar worden door het college opnieuw opgewarmd.
Een Zomernota is een raar stuk. Het is een tussenrapportage, een stand van zaken, een financiële evaluatie en bedoeld het beleid te sturen, zodat bestuur en politiek niet onverwacht met grote problemen geconfronteerd worden. Eigenlijk is het geen besluitstuk, maar een kennisgeving met een korte termijn visie. De nota hoort in de reeks stukken als Begroting 2017, Jaarrekening 2016, Begroting 2018 en de Jaarrekening 2017, etc.. Financieel beleid lijkt een zware materie, suffe kost en dat klopt. Maar het is de basis van beleid, van wat mogelijk is. Duidelijk was dat de financiële situatie zo'n vier jaar geleden bij de laatste verkiezingen slecht was. Jarenlang heeft Enschede boven haar stand geleefd en de gevolgen zijn nog zichtbaar en voelbaar.
Bestuurders en politici hebben gegokt op de overgang van zorgtaken van rijk naar gemeenten en verwachtten daar geld aan over te houden. Vandaar die rare discussie over het uitdrukken van de huishoudelijke zorg bij cliënten in uren of in een beschrijving als "schoon en leefbaar" huis. Op het moment dat huishoudelijke taken in uren worden uitgedrukt, gaat de discussie over de invulling van die uren. Uren, die verrekend kunnen worden en vastgesteld. Bij een criterium als "schoon en leefbaar huis" kan dat niet. Dat is pure willekeur. Onenigheid ontstaat over het wel of niet gebruiken van dergelijke kwalificaties in plaats van uren en minuten.
Een ander aanzienlijk probleem is het onroerend goed. Enschede heeft in de afgelopen jaren veel te veel gronden ingekocht en zit nu met de gebakken peren. We zijn ook nog mede-ontwikkelaar en -eigenaar van een Bedrijvenpark aan de A1. Verder hebben we nog het vliegveld, Usseler es, etc.
En toch zie je nog niet echt dat de gemeente de financiën op een rij krijgt. Integendeel, je ziet een organisatie die zich bezighoudt met het nog net op tijd regelen van leuke dingen voor wethouder en ambtenaar, zodat hun ideeën en projecten nog meekunnen, voordat alles op slot gaat. Want dat moet er gebeuren; in afwachting van een integrale discussie aan de hand van de Zomernota, moeten alle uitgaven worden bevroren en opnieuw ter discussie gesteld.
Ondertussen schijnt de burgemeester de één na de andere economisch dikke vis in China binnen te halen. Wie zijn daar eigenlijk heen? Ik zie geen ambtenaar, noch wethouder op de zeldzame foto die wij hier te zien krijgen van het ondertekenen van papieren. Wat sluit hij daar af? In de tekst wordt gesproken over een centrum voor drones. Volgens mij hebben we die al. Enige tijd geleden geopend door wethouder Wellman. Ruimte zat op de luchthaven, honderden vierkante kilometers, alleen gebruikt door uiterst zeldzame vleermuizen. Zelfs bij ons in de Broekheurne wordt met drones gevlogen.

Jan Visser