Afbeelding
Foto:

Minder geluidsoverlast in Hengelo

HENGELO - De inwoners van Hengelo hebben tegenwoordig minder last van geluidsoverlast dan enkele jaren geleden. De gemeente is bijzonder blij met deze conclusie, omdat geluidsoverlast één van de grootste ergernissen is in Nederland.

In Hengelo zitten we allemaal relatief dicht op elkaar. Naast rijtjeswoningen is er druk verkeer en menig wijk omvat niet alleen weg- en treinverkeer maar ook bedrijven die meer of minder geluidsoverlast veroorzaken. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat de overlast - in vaktermen, geluidsbelasting - voor 370 woningen gehalveerd is sinds 2011.

Maatregelen
Dit komt door maatregelen uit het actieplan van 2012 dat als doel had om geluidsoverlast terug te dringen. Zo werd onder meer gekozen voor stiller asfalt op diverse wegen. Bij overlast rond het spoor was ook verbetering zichtbaar, met name door de plaatsing van een nieuw geluidsscherm langs het spoor richting Oldenzaal. Ook werden oude, houten dwarsliggers vervangen en er kwamen stillere treinen. Naar aanleiding van de geluidsbelastingkaart stelt de gemeente Hengelo het komende jaar een actieplan op om waar mogelijk de geluidhinderproblematiek in de gemeente verder aan te pakken. Geluidskaarten en actieplannen worden iedere vijf jaar gemaakt. Zo controleert de gemeente de volgende keer of de situatie is verbeterd of verslechterd.

Ergernis
Geluidsoverlast is één van de grootste ergernissen die er zijn in Nederland. Naast meetbare overlast is dit ook erg subjectief. In een dichtbevolkt land is het immers onvermijdelijk dat we geluiden horen van anderen. Verkeer, maar ook de normale bijgeluiden van het leven. Het doel van de gemeente is om te voorkomen dat dit ook echt escaleert naar geluidsoverlast. Daarom worden bijvoorbeeld ook duidelijke geluidsnormen opgenomen in veel plannen en er wordt moeite gedaan om de ervaren overlast actief terug te dringen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de investeringen voor sommige maatregelen fors zijn of de verantwoordelijkheid hiervoor buiten de gemeente ligt, zoals de toegenomen drukte op het Twentse spoornet door een fikse toename van het vrachtvervoer de komende jaren.