Honingbij helpt ons eten
Honingbij helpt ons eten Foto:

Open Imkerijdag Hengelo

HENGELO - Bijen zijn zeer belangrijk voor de voedselvoorziening voor ons als mens. Maar toch hebben maar weinig mensen affiniteit met de bij. De landelijke Open Imkerijdagen moeten hier verandering in brengen. Ook de bijenvereniging in Hengelo doet hier aan mee.

Komende zondag 9 juli opent de bijenvereniging van Hengelo haar deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom bij het pand bij de Heemtuin aan de Landmansweg 141. Op zaterdag 8 juli kunt u een kijkje nemen bij de bijenstal in de moestuin van het kasteel Twickel; geopend van 10.00 tot 16.00 uur aan de Twickelerlaan 13 in Delden. De honingbij en de wilde bij zijn met enige regelmaat onderwerp van min of meer alarmerende berichten over haar voortbestaan.

Bedreiging
Door verschillende oorzaken, waaronder de aanwezigheid van de varroamijt in de kasten, het gebruik van moderne systemische gewasbeschermingsmiddelen (neo-nicotines) en monocultuur in land- en tuinbouw, is er al jaren sprake van ernstige bijensterfte en afnemende vitaliteit van bijenvolken. Gezien het belang van de bestuiving door bijen voor de voedselproductie en de biodiversiteit is het zaak de leefomstandigheden van de bij te verbeteren. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen daaraan een bijdrage leveren. De vereniging levert haar bijdrage in de vorm van educatie van de schooljeugd, voorlichting over de bestrijding van de varroamijt en de jaarlijkse verzorging van een basiscursus bijenhouden.

Twente in actie
Er zijn op dit moment al vele acties gaande in Twente om de bij te promoten en te ondersteunen. Zo worden op diverse plekken bijenlinten aangelegd, aparte beplanting die voor bijen aantrekkelijker is. Daarnaast wordt door dit soort voorlichting ook het imago van de bij verbeterd. Want helaas maakt lang niet iedereen het onderscheid tussen de vervelende wesp en de juist zo belangrijke bij die essentieel is voor onze voedselvoorziening.