Afbeelding
Foto:

Fietsersbond wil graag nieuwe rotonde

HENGELO - De Fietsersbond Hengelo maakt zich zorgen over de gemeentelijke plannen voor herinrichting van de kruispunten van de Laan Hart Van Zuid met de Breemarsweg en het Industrieplein.

De gemeente wil de rotonde aan het Industrieplein vervangen door een reguliere stoplichtinstallatie en ook zo'n installatie plaatsen aan de Breemarsweg. De Fietsersbond tekende echter al meerdere keren bezwaar aan, nu maken zij ook de stap naar de Raad van State. Aanleiding is dat de Fietsersbond Hengelo vreest dat veel gebruikers het rode licht zullen negeren. Dit is een belangrijke factor in het ontstaan van ernstige ongelukken met zwaar letsel. Daarnaast is wachten bij een stoplicht ongezond gezien de uitlaatgassen.

Rotonde behouden
De Fietsersbond wil dan ook veel liever de huidige rotonde aan het Industrieplein behouden en ook de Breemarsweg om laten zetten in een rotonde. Hierbij verwijst de Fietsersbond naar rapporten van SWOV en ANWB waarin deze instanties aanbevelen om waar mogelijk op een kruispunt een rotonde toe te passen. Ernstige ongevallen hebben zich op het Industrieplein nog nooit voorgedaan en er zijn ook nooit ernstige en/of dagelijkse opstoppingen. De Fietsersbond hoopt dan ook dat de Raad van State zich uitspreekt voor de rotondes.

Gemeentelijke visie
De gemeente Hengelo denkt niet verrassend wat anders over deze afwegingen. Zo is één van de punten om een verkeersregelinstallatie aan te leggen de doorstroming van openbaar vervoer. Hiermee is immers te regelen dat bussen voorrang krijgen, wat bij een reguliere rotonde lastig is. Daarnaast neemt een rotonde simpelweg meer ruimte in beslag.