Afbeelding
Foto:

Hengelo stenen oase

HENGELO - Wie rondkijkt in Hengelo ziet veel steen. De afgelopen jaren is er meer en meer verharding in de stad aangelegd. Het groene gras werd op veel plekken ingeruild voor natuursteen. Makkelijk in onderhoud, aantrekkelijk... maar wel met een keerzijde.

Het klimaat is de afgelopen decennia ook fiks aan het veranderen. Zo is met name de waterhuishouding een belangrijk thema tegenwoordig. Er valt relatief veel regen in een korte tijd. In een natuurlijke omgeving met gras, zand en beplanting kan de bodem veel opnemen zonder problemen. In stedelijk gebied met veel stenen blijft het water meer staan. Om het water toch langer vast te kunnen houden voordat het wegstroomt, zorgt de gemeente Hengelo, samen het Waterschap Vechtstromen, voor het aanleggen van zogenoemde retentievijvers en wadi's en voor het ondieper maken en laten meanderen (slingeren) van beken (bijvoorbeeld Berflo Beek, Elsbeek, Houtmaatleiding). Ook onder de grond worden maatregelen getroffen. Riolen zijn vergroot om meer water op te vangen. Dit is echter zeer kostbaar en bij extreme buien zet dit nog onvoldoende zoden aan de dijk. Daarom worden ook oude gemengde rioolstelsels vervangen door een gescheiden riool. Zo'n gescheiden riool bestaat uit een 'vuile buis' voor huishoudelijk afvalwater, en een 'schone' buis voor regenwater (hemelwater).

Hittestress
De aanwezigheid van veel steen is van invloed op de temperatuur in de stad. Doordat versteende oppervlakten snel opwarmen en warmte vasthouden, kan een stad in de zomer soms wel 8 graden warmer zijn dan in het buitengebied, de zogenoemde 'hittestress'. Het is daarom van belang dat er voldoende groen in de stad aanwezig is. Dit is beschreven in het Groenplan Hengelo. Groen geeft schaduw waardoor er minder opwarming plaats vindt. Maar groen verdampt ook water, waardoor de omgeving afkoelt. Bovendien nemen bomen en planten veel water op, waardoor minder water naar het riool wordt afgevoerd. En natuurlijk is groen ook goed voor de sfeer in de stad, voor de biodiversiteit, de afname van CO2 en het opvangen van fijnstof.

De stenen tuin
Als we het hebben over 'voldoende groen', dan gaat het niet alleen om het gemeentelijke groen. Het gaat ook om de tuinen. Mensen kiezen steeds vaker voor het bestraten van een groot deel van hun voor- of achtertuin. Het betegelen van een tuin kan heel gemakkelijk zijn, maar door de toename van het aantal betegelde tuinen kan er steeds minder regenwater in de bodem zakken. Met als gevolg overlopende rioleringen, meer water op straat en in het ergste geval ook water in woningen en bedrijven. Mensen staan daar niet altijd bij stil. In een folder op www.hengelo.nl geeft de gemeente tips.