Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Première film 'Gosse' in 't Berflo

De film 'Gosse' is geïnspireerd op een film uit het tijdperk van de stomme film: Visages d'Enfants (kindergezichten) van Jacques Feyder (1923). In de oorspronkelijke versie zien we slechts drie kinderen. In de versie van Barst zijn het er meer dan vijftig. Ook is het verhaal in een andere tijd geplaatst (jaren '50) en in een ander jaargetijde: de donkere dagen voor kerstmis.

Het is zeker geen 'remake' geworden. Jacques Feyder wilde vooral de reacties van de kinderen in beeld brengen als een gezin uiteenvalt na het sterven van de moeder. Met vele close-ups (kindergezichten) wist hij de gemoedstoestanden van de kinderen voelbaar te maken. Voor de filmsterren van Barst was dit ook de grootste uitdaging. Terwijl de gevoelige Gosse nog treurt om het verlies van zijn moeder, maakt zijn vader plannen om opnieuw te trouwen. Als Gosse een tijdje in een kindertehuis verblijft, trekken weduwe Anna en haar dochter Arlette bij vader in. Gosse accepteert de nieuwe indringsters niet. De enige die hem trouw blijft, is zijn jongere zusje Lotje. Op een winteravond stuurt Gosse zijn stiefzusje Arlette met een leugen het bos in. Het meisje verdwaalt. Gosse komt steeds meer in gewetensnood.

Aan de film van 90 minuten is anderhalf jaar gewerkt. De première vindt op zondag 20 november plaats in 't Berflo (Apollolaan 1, Hengelo). De film wordt vertoond om 12.00 uur, 14.30 uur en 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,-.