Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Menthol is het op een na
beste boek van Nederland

Menthol, van de Twentse auteur Frank Krake, is op een eervolle tweede plaats geƫindigd bij de verkiezing 'Beste boek van Nederland'. De Awards werden uitgereikt tijdens een feestelijke avond in de Buiksloterkerk in Amsterdam door Hebban, de grootste lezerscommunity van ons land. In de categorie non-fictie eindige 'Ma' van Hugo Borst bovenaan, gevolgd door de bestseller van Krake.

Daarmee liet de Tukker gerenommeerde schrijvers als Claudia de Breij, Joost Zwagerman en Annejet van der Zijl achter zich. Bijna 50.000 lezers deden mee aan de verkiezing en Menthol kreeg 17 procent van de stemmen. Na eerst op de longlist met vijfentwintig boeken te hebben gestaan, drong Menthol door tot de shortlist van tien boeken, allen genomineerd voor de felbegeerde award.

'Ik ben supertrots dat het gelukt is een biografisch verhaal, dat zich bijna 100 jaar geleden in Twente afspeelde, zo in Nederland voor het voetlicht te brengen. Er zijn nu ruim 16.000 boeken verkocht, waarvan 85 procent buiten Twente. Ik denk dat het prachtige liefdesverhaal, samen met de onnavolgbare avonturen van de hoofdrolspeler Joseph Sylvester, daaraan heeft bijgedragen. Daarnaast zijn de thema's discriminatie en participatie in de samenleving natuurlijk hoogst actueel', aldus Krake. 'Graag dank ik ook alle lezers hier uit de regio die op mijn boek gestemd hebben. Fantastisch om door zoveel mensen gesteund te worden.'

Ook in het buitenland is volop interesse voor het boek. Een gerenommeerde internationaal literair agent, Susanna Lea Associates, zal het boek deze maand op de Frankfurter Buch Messe wereldwijd gaan aanbieden. Het eerste succes is daar. Menthol wordt volgend jaar in Groot-Brittanniƫ op de markt gebracht en zal ook in de Gemenebest-landen verschijnen, waaronder Menthols geboorteland Saint Lucia. Met Duitse uitgevers lopen inmiddels gesprekken en ook in Amerika is de belangstelling groot voor het unieke verhaal over de man die Nederland leerde tandenpoetsen.

Afbeelding