Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Heer Ollie waakt
over Cargo-Mover

Daar staat hij dan, op een bord in Hengelo. Met een van zijn bekendste leuzen. 'Geld speelt geen rol', prevelt hij. Olivier B Bommel kijkt er zorgeloos bij. Hij is dan ook een heer van stand. Voor wie geld, nu ja, geen rol speelt.

De beeltenis van heer Bommel is een komisch relikwie, hier aan de Höltersweg. Ze is er geplaatst door Peter Benjamins, eigenaar van Cargo-Mover en groot Toonder-fan. Hij las de Bommelstrips in het Dagblad van het Oosten. Ze brachten verstrooiing in moeilijke tijden. Benjamins is van 1952. 'Het was de tijd van vlak na de oorlog en het was armoe troef. We hadden niet zoveel. Mijn ouders konden zich gelukkig wel een krantenabonnement veroorloven. We keken uit naar de komst van die krant. Elke dag weer. En dan vooral naar de strips van Bommel en Tom Poes. Als kind vrat je dat. Prachtig man.'

De imaginaire wereld van Toonder schonk Benjamins een blijvende herinnering. Altijd bleven Bommel, Poes, Joost, Kwetal, Canteclaer en de andere inwoners van Rommeldam ronddwalen in zijn hoofd. Dus toen hij zes jaar geleden in Hengelo onder de naam Cargo-Mover met de verhuur van aanhangwagens begon, wist hij wel welke zin daarbij paste. 'We hebben een laag instaptarief, van 3,50 euro per uur. Borg vragen we niet. Oftewel: geld speelt geen rol. Klopt als een bus.' Hij kreeg er veel positieve reacties op. Vooral van oudere mensen die de strip kennen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat heer Ollie ook wel makkelijk praten heeft.

Olivier B Bommel hoefde zich zijn stripleven lang niet druk te maken om geld. Het was er gewoon, in aanzienlijke hoeveelheden. Ooit veranderde hij in een bovenbaas, een van de rijkste figuren van Rommeldam. Een gewonnen weddenschap met Tom Poes die hem een duit opleverde zorgde voor deze transformatie. Gelukkig duurde dat niet lang en werd heer Ollie na een bladzijde of 85 weer een doodeenvoudige heer van stand.

(vervolg op pagina 4)