Afbeelding
Foto: nb

Bataafs Lyceum wint Scholierendebat

Het Bataafs Lyceum heeft met een kleine voorsprong het Scholierendebat 2016 gewonnen. Het verschil met de concurrentie van het Twickel College, Lyceum De Grundel en het Montessori College was klein.

Met name op het gebied van argumentatie en teamwork scoorden de debaters van het Bataafs Lyceum hoog. Het team won een wisselbeker en een cheque van 250 euro, te besteden aan de debatcultuur op school. Poppodium Metropool stelde concertkaarten beschikbaar voor alle teams.

Het Scholierendebat stond dit jaar wederom onder leiding van burgemeester Sander Schelberg. Hij leidde het debat met veel overtuiging en zorgde ervoor dat iedereen aan het woord kwam.

De hoogste klassen van havo en vwo gingen in zes rondes met elkaar in debat. De leerlingen hadden zelf de stellingen bedacht en voorbereid. Steeds stonden twee teams van tien debaters tegenover elkaar. Via trekking werd bepaald welke stelling ze moesten verdedigen en of zij hierin de rol van 'voor' of 'tegen' op zich namen. De stellingen waarover de leerlingen discussieerden, varieerden van 'de gemeente moet meer vluchtelingen opnemen' tot 'leerlingen moeten mee mogen beslissen over welke docenten worden aangenomen'. Verder werd gedebatteerd over gezonde producten in de schoolkantine, veilige fietspaden, minder koeien en kippen in Twente en het weigeren van scholieren onder de 18 in discotheken.

De teams waren in de debatten erg aan elkaar gewaagd. Ze wisten het publiek in de zaal te overtuigen met hun argumenten en stevige oneliners, zoals 'Ik zeg jawel tegen de frikandel' en 'Als ik de geur van varkens ruik, voel ik mij helemaal thuis'. Gelachen werd er ook om onder meer de opmerking 'tinderleraar'. De laatste twee rondes verliepen volgens een zogenoemd 360-graden debat. Tijdens dit debat luidde halverwege de gong en wisselden de teams van standpunt.

De jury van het Scholierendebat stond onder leiding van Frits Bloemberg (juryvoorzitter) van het Debatbureau. De andere juryleden waren wethouder Jan Bron en Michel Hasselerharm, chef stadsredactie Hengelo/Borne/Hof van Twente van de Twentsche Courant Tubantia. Burgemeester Sander Schelberg leidde het debat.