Bert Engelsman (links) en Gerrit Welberg
Bert Engelsman (links) en Gerrit Welberg

Kennis- en Informatiecentrum in Museum Hengelo geopend

HENGELO - Vanaf 1 juli is Museum Hengelo voor bezoekers weer beperkt open. Per diezelfde datum wordt ook het Kennis- en Informatiecentrum officieel in gebruik genomen. Daarin zijn onder meer de afdelingen Foto Archief, Film Archief, Boeken Archief en Historisch Archief ondergebracht. Behalve de vier genoemde afdelingen is in dezelfde ruimte ook een bezoekersruimte ingericht.

Een belangrijke functie van het Kennis- en Informatiecentrum is onder andere het archiveren, beschrijven en opslaan van beeldmateriaal, waarbij het begrip beeldmateriaal een ruim begrip is. Daaronder wordt alles wat direct en indirect met Hengelo te maken heeft verstaan. Denk aan personen, parken, straten, bedrijven, winkels, kerken, scholen, enz. Bert Engelsman en Gerrit Welberg: “Wij houden ons voornamelijk bezig met het verzamelen van gegevens over genealogie, de Tweede Wereldoorlog, boerderijen, de geschiedenis van de marken, oude gebouwen, winkels, scholen en kerken. Het archief bestaat uit ruim duizend boeken over Hengelo en directie omgeving. Wij zien dat als een perfecte aanvulling op de ruim veertigduizend foto’s die door medewerkers van de foto afdeling worden verzameld en bijgehouden. Bovendien hebben wij toegang tot uitgebreide documentatie over Hengeloërs in oorlogstijd.”

Het verhaal van de stad
De Kees Jansink, Bert Engelsman en Gerrit Welberg maken duidelijk dat medewerkers op hun afdelingen bij voorkeur informatie over personen verzamelen. Dat sluit prima aan op één van de doelstellingen van het museum waarin niet alleen op een heldere en aantrekkelijke wijze wordt verklaard waarom Hengelo eruit ziet zoals ze eruit ziet. Want meer nog dan het verhaal van de stad te vertellen, vertelt het museum verhalen van mensen. Mensen die in Hengelo woonden. Grote namen, vergeten namen en talloze mensen waarvan de namen in de mist van de geschiedenis opgelost zijn. Hengelo is geen stad geworden zonder al die mensen die daar gewoond en gewerkt hebben, maar die de stad ook gebouwd hebben. Hengelo is een stad van mensen en daarom gaat Museum Hengelo ook over mensen van die stad. Een pas op de plaats op weg van het verleden naar de toekomst. Het museum biedt burgers, bestuurders en bezoekers een plek om te bezinnen in een wereld van dynamiek en verandering.

Openingstijden
Behalve op afspraak, waar de voorkeur naar uitgaat, is het Kennis- en Informatiecentrum ook op dinsdag- en donderdagmorgen te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.museumhengelo.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker