Eén portie kattenliefde met taart graag

HENGELO - Een flinke portie kattenliefde met lekkers. Dat gaat erin als zoete broodjes! Alweer 5 jaar kan Hengelo bogen op een heus kattencafé. Voormalig ROC-docent Dominique Mulder (31) is trotse eigenaar van de winkel, het café met terrasje en de woning erboven aan de Anninksweg.

Google op kattencafé Nederland en het Hengelose Katdeau verschijnt bovenaan de lijst zoekresultaten. Met 5 sterren nog wel. De winnende formule is koffie en thee, lekkere taarten, vegetarische lekkernijen en... zes liefdevolle Sphynxen, ofwel naaktkatten in de volksmond. Er is ook van alles te koop en Dominique gebruikt uitsluitend lokale producenten en leveranciers. Er zijn een kleine 20 locaties in Nederland waar we onze liefde voor katten en café’s kunnen combineren. “Ideaal voor liefhebbers die zelf geen kat hebben en op deze manier toch in het gezelschap van de dieren wat kunnen drinken in een café,” meldt het bekende kookplatform 24Kitchen op hun website.

Overgewaaid uit Azië
In 1998 ontstond het eerste kattencafé in Taiwan. In 2004 opende de tweede, in Japan, en het werd razendsnel populair: meer dan een decennium later kan Japan bogen op meer dan 150! In 2012 maakte het idee de oversteek naar Europa en Dominique ging kijken bij de opening van het eerste Nederlandse kattencafé, in Amsterdam in 2016. Ze had zelf al twee naaktkatten, Borrel en Nootje en was sinds kort eigenaar van het oude jaren ‘30 pand, waar een kunstenares in woonde. “Beneden was het één grote, lege ruimte en ik dacht: wat zal ik eens doen?” Ze waagde de sprong en bouwde haar docentschap af tot ze kon stoppen.

Opnieuw gasten
Inmiddels heeft ze de coronacrisis het hoofd geboden met een grondige verbouwing en flink wat online verkopen. Ze is er goed doorgekomen maar de katten en zijzelf zijn opgelucht weer onder de mensen te zijn. Deze kattensoort, de Sphynx, heeft interactie met mensen echt nodig. “Een gewone kat is eerder in de stress. Bij andere kattencafé’s zie je vaak asielkatten. Maar deze zes zijn allemaal van mij en je kunt er alles mee doen, al hou je ze op de kop. De enige regel hier is: geef ze absoluut niets te eten of te drinken. Ik kom af en toe langs met kattensnoepjes die de klanten kunnen geven. En moet regelmatig hun oren schoonmaken.” Het was even spannend: een moeder met haar dochter bestelden high tea en dat hadden de dieren al lang niet meer gezien, zoveel lekkers voor hun neus. En de nieuwste aanwinst sinds oktober, de in juli geboren Nibbit, had nog niet meegemaakt dat er allerlei vreemde mensen in ‘zijn’ huis op bezoek kwamen. Maar de katten gedroegen zich keurig en Nibbit bleek absoluut niet eenkennig. Echt een Katdeautje!

Meer informatie: katdeau.nl

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten