Foto: Shutterstock

Column: De tijdloze kalender

Hoe kunnen wij accepteren dat zoveel mensen, ook in Hengelo, in uw wijk, in uw straat moeite hebben om in hun dagelijkse levensbehoeften te kunnen voorzien? Er wordt veel hulp geboden door diverse instanties en instellingen. Alle hulp die via welke instantie dan ook komt is welkom. Mensen die werken behoren een salaris te verdienen, wat hen zelf in de gelegenheid moet stellen om rond te komen en om er normaal van te kunnen leven.

Mensen, die om welke reden dan ook niet kunnen werken, behoren een ondersteuning te krijgen waarmee het hen ook lukt om voor zichzelf te zorgen. Maar mensen schamen zich in veel gevallen om met hun stille armoede naar naar buiten te komen en om erover te praten. De realiteit is dat er veel mensen zijn, waaronder ook jongeren die in armoede leven. In ons land zijn er veel regelingen en instanties voor ondersteuning. Maar wanneer je niet over een computer beschikt en ook niet digitaal vaardig bent dan is de weg naar de hulpverleningsinstanties een moeilijke weg voor een 88-jarige.

Wanneer ik haar op gezette tijden ontmoet en haar even mee uit neem, zijn er twee plekken waar ze graag even naar toe wil. De zaterdagmarkt en de Gratis Weggeefwinkel. Want ze geeft graag iets weg en ze heeft altijd wel iets om weg te geven. Haar huis staat vol prullaria en daar wil ze wel wat van kwijt en dat gaat dan naar de Gratis Weggeefwinkel. De Gratis Weggeefwinkel is voor haar ook een ontmoetingsplek geworden; een plek die haar vreugde geeft en waar aandacht aan haar wordt geschonken. Hier heeft ze het gevoel dat ze er bij hoort.

Dinsdag belde ze en vroeg of ik de krant al had gelezen? De Gratis Weggeefwinkel moet weg. “Kaatje, schrijf hierover in jouw Hart-krant en doe een oproep dat de Gratis Weggeefwinkel moet blijven. En wil je zaterdagmorgen even met mij naar Klein Driene rijden? Want daar kan ik een verjaardagskalender met oude foto’s over Klein Driene gratis ophalen.” Klein Driene de Noork waar ze, toen haar man nog leefde jaren lang plezierig samen hadden gewoond. Er was geen tijd voor de markt en geen koffie bij Nationaal, want om 11.30 uur was ik samen met Eric Hochstenbach te gast bij Radio Hengelo voor het programma met Jos Klaczynski. Wanneer ik haar weer thuis breng is ze zeer tevreden en voldaan. Aan tafel pakt ze de pen en schrijft op de gratis gekregen, tijdloze kalender, bij 13 oktober, Kaatje Knip. Ook haar oproep wil ik hierbij doen. Laten we zorgen dat de Gratis Weggeefwinkel in Hengelo kan blijven voortbestaan.

Heeft u een goed idee? Mail Kaatjeknip op: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker