Foto: Shutterstock

Plekken gezocht voor windturbines en zonnevelden

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft een vijftal plekken aangewezen in de gemeente waar op grotere schaal duurzame energie opgewekt kan worden. Als onderdeel van dit plan komen er ook een tweetal windturbines. De ambitie is om de duurzame energieprojecten zo veel mogelijk bij elkaar te zetten en zo eventuele overlast te beperken.

Voor de windturbines zijn er een vijftal beoogde plekken: één op bedrijventerreinTwentekanaal Zuid, twee op de Westermaat (waarvan er maximaal één kan komen op die locatie) en twee bij de kruising van de A1 en A35 in Woolde. Dit gebied is bij uitstek geschikt als energiegebied voor zonne- en windenergie. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Bosch & van Rijn. Het bureau heeft de Hengelose zoekgebieden onderzocht en vergeleken. De gemeenteraad beslist eind 2021. Eerst kunnen inwoners deze zomer nog hun mening geven.

Passende plek gezocht
De gemeente wil wind- en zonne-energie opwekken in gebieden waar dit past en op grote schaal kan. Om versnippering te voorkomen, kiest de gemeente ervoor om energieprojecten zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen: in energiegebieden. De groene buitengebieden worden daarbij zoveel mogelijk gespaard. Om de duurzame ambitie te halen moeten zowel grotere zonnevelden als de windturbines gerealiseerd worden. De gemeente wil verder stimuleren dat inwoners en bedrijven zelf zonnepanelen plaatsen en er zal actief gewerkt worden om energieverbruik terug te dringen.

Meepraten
Om Hengeloërs mee te laten praten over de plannen organiseert de gemeente een aantal (digitale) bijeenkomsten. Op maandagavond 21 juni 20.30 uur is er een digitale bijeenkomst over zonne-energie. Op donderdagavond 24 juni om 19.30 uur is er een digitale bijeenkomst over windenergie. Daarnaast komt de Karavaan van de Nieuwe Energie vanaf 25 juni op zes verschillende locaties in de buurt van de zoekgebieden te staan. Daar kunnen inwoners in gesprek gaan over duurzame energie. De eerste bijeenkomst staat gepland in Wensink-Zuid in Borne. Meer informatie en aanmelden voor de Karavaan kan via www.hengelo.nl/nieuwe-energie/Praat-mee.

Meer berichten
 
Auto zoeker