Foto: Gemeente Hengelo

Make-over voor winkelcentrum Slangenbeek

HENGELO - Het winkelplein en de bijbehorende parkeerplaats van winkelcentrum Slangenbeek kunnen meer groen gebruiken. Dat idee van wijkraad Slangenbeek kreeg 75 procent van de stemmen in een enquête onder bewoners. Met de regeling Van Grijs naar Groen wil de gemeente de komende jaren alle wijken in Hengelo verder vergroenen. Per wijk is 75 duizend euro beschikbaar.

Wethouder Mariska ten Heuw (SP) maakte op 2 juni de winnaar bekend tijdens een informele bijeenkomst midden in de wijk en gaf bloemen aan voorzitter Bob Eskes en algemeen bestuurslid Geert Wieffer van de wijkraad. “We zijn samen met de eigenaar van winkelcentrum Slangenbeek het initiatief gestart omdat het een centrale plek is voor de wijk waar we graag gezamenlijk een fijnere plek van willen maken,” aldus de wijkraad. Ten Heuw is wethouder werk en inkomen, financiën, grondzaken, Hart van Zuid en beheer groen en blauw.

Opgefleurd
Omwonenden zullen worden betrokken bij het ontwerpen van het vergroeningsplan dat naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 wordt uitgevoerd. Wieffer vindt het stimuleren van participatie van bewoners in de wijk belangrijk. In 2019 zorgde de wijkraad er al voor dat het kale winkelcentrum werd opgefleurd met twee bloementorens en 14 hangende plantenbakken. Maar nu komt er dan echt structurele vergroening.

Klimaatdoelen
Met het vergroenen van winkelcentra worden belangrijke klimaatdoelen bereikt, zoals wateropvang en afvoer van overtollig water naar reguliere waterwegen. Een groene ruimte is ook uitnodigender en verkoelend. Denk dan aan groene daken en wanden, binnentuinen en daktuinen of planten, heesters en bomen rondom gebouwen en in het openbaar groen. Daar komt nog bij dat groen in de vorm van parken en plantsoenen de onroerendgoedwaarde van woningen met gemiddeld 4 tot 5 procent verhoogt.

Slangenbeek is qua inwoners de vierde wijk van Hengelo. Het aantal inwoners en woningen neemt nog steeds toe: Slangenbeek zou in 2025 bijna 12 duizend inwoners hebben.

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten
 
Auto zoeker