Humanitas Twente blijft zich inzetten tegen eenzaamheid

HENGELO - Het einde van de lockdown betekent voor veel mensen een einde aan een periode van eenzaamheid. Maar Humanitas Twente ziet een grote groep mensen voor wie er het afgelopen jaar weinig is veranderd. Zij voelden zich al eenzaam, en het heropenen van de samenleving is voor hen geen oplossing.

“Dat veel voorzieningen zoals wijkcentra en bibliotheken gesloten zijn, is natuurlijk vervelend. Maar het probleem achter eenzaamheid is vaak dat mensen die voorzieningen toch al niet opzoeken. Voor corona niet, en straks na corona ook niet. Zij moeten juist over een drempel geholpen worden om daar naartoe te gaan.” Dat vertelt Patricia, coördinator bij Humanitas Twente. Het maatjesproject van Humanitas is er speciaal voor deze doelgroep, maar er dreigt een tekort aan vrijwilligers waardoor zij niet op korte termijn geholpen kunnen worden.

Maatjes nodig
Een maatje helpt om te activeren en motiveren, waardoor iemand uiteindelijk zelf weer verder kan. Maar in Almelo, Hengelo en Enschede is er een tekort aan Humanitas-vrijwilligers. “We hebben nu zelfs een wachtlijst met mensen die op zoek zijn naar ondersteuning maar niet meteen geholpen kunnen worden, terwijl dat normaal gesproken wel kan”, zegt Patricia. “Onze ondersteuning is erop gericht dat iemand na een jaar zelf weer verder kan. We zorgen ervoor dat iemand niet terugvalt zodra bijvoorbeeld het wijkcentrum sluit.” Humanitas Twente zoekt mensen met enige levenservaring die het fijn vinden om een ander te kunnen helpen. Een jaar lang hebben deelnemer en vrijwilliger wekelijks contact om zelfvertrouwen op te bouwen en te werken aan een sociaal netwerk. Elke deelnemer is anders, dus elk traject ziet er ook anders uit. Samen met de deelnemer gaat een vrijwilliger op zoek naar wat nodig is. Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Humanitas Twente is te vinden op www.humanitastwente.nl.

Over Humanitas
Humanitas Twente is één van de grootste afdelingen van Humanitas Nederland en zet zich in om mensen in een kwetsbare positie op weg te helpen met tijdelijke ondersteuning van vrijwilligers. Dat kan op het gebied van opvoeden, thuisadministratie, eenzaamheid en opgroeien. Humanitas Twente is er voor alle Twentenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ondersteuning van een vrijwilliger duurt doorgaans een jaar, waarna iemand zelf weer verder kan met leuke contacten.

Meer berichten
 
Auto zoeker