Hengelo timmert verder aan compacte binnenstad

HENGELO - Het stadshart van Hengelo is volop in ontwikkeling. Deze maand zet de gemeente belangrijke stappen met de gebiedsontwikkeling rond het stadhuis.

De gemeente werkt samen met gebiedsontwikkelaar VanWonen en Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) in het project Lange Wemen. In totaal is er 110 miljoen euro gemoeid met het project. De gemeente zal hiervoor onder meer het winkelcentrum Thiemsbrug aankopen.

Mooie binnenstad
De gemeente werkt samen met deze en andere partners aan de ambitie om een levendige, compacte binnenstad te realiseren. In de plannen zal onder meer de huidige parkeergarage Thiemsbrug ondergronds gaan. Hier bovenop komen dan nieuwe winkels ter vervanging van het huidige winkelcentrum. Boven de nieuwe winkels komen dan appartementen. Kortom, een project waarin veel ambities samenkomen. Met deze insteek kijkt de gemeente ook bewust naar bredere ontwikkelingen. Zo neemt de bruto vloeroppervlakte voor detailhandel af met zo’n 10.000 vierkante meter. Gedeputeerde Monique van Haaf: “Het verminderen van de oppervlakte detailhandel ten gunste van het versterken van de woningbouwopgave, klimaatadaptatie en ruimtelijke kwaliteit past helemaal in de doelstellingen die de provincie met het programma Ruimte Wonen Retail beoogt.”

Horecawand
Een andere ontwikkeling in dit gebied is de opzet van de ‘horecawand’ door VanWonen. Dit plan zal verder uitgewerkt worden. Restaurantketen De Beren heeft al wel zo’n 550 vierkante meter gereserveerd en voor de overige 300 vierkante meter lopen nog gesprekken met geïnteresseerde partijen volgens de gemeente.

Planning
Natuurlijk dient de gemeenteraad van Hengelo de aankoop eerst vast te stellen. Het staat op de agenda voor de raad van 23 juni. De planontwikkeling voor de rest van het gebied Lange Wemen wordt naar verwachting na de zomer opgepakt. Omwonenden en ondernemers worden daarbij betrokken. De uitvoering van het geheel gaat enkele jaren in beslag nemen.

Meer berichten
 
Auto zoeker