Plannen gezocht voor Villa Markant

HENGELO - Het gemeentelijke monument villa Markant krijgt een nieuwe toekomst. De villa komt binnenkort te koop, inclusief het naastgelegen stuk grond. Daarop is ruimte voor een nieuw gebouw.

Behoud van de cultuurhistorische waarde van het pand is bij de verkoop een belangrijk beoordelingscriterium. Belangstellenden kunnen zich met een plan bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars melden. Uit alle inschrijvingen kiest een beoordelingsteam de beste plannen. In november verwacht de gemeente Hengelo dat het winnende plan bekend is. Villa Markant is in 1925 gebouwd voor het bureau Gemeentewerken. Na 1940 kwam creativiteitscentrum Scheppende Handen in het gebouw. De laatste jaren maakte de gemeente Hengelo weer gebruik van het gebouw. Nu het nieuwe stadhuis in gebruik is, heeft de gemeente Hengelo het gebouw niet meer nodig en gaat het in de verkoop. Villa Markant heeft veel mooie elementen, zoals de zware natuurstenen lateien, dakruiters met zinken dakjes en versierd metselwerk. Daarnaast heeft het bijzondere vensters in nokken, authentieke vloertegels en houtwerk. Geheel in Amsterdamse School stijl.

Nieuw gebouw
Ook een deel van het naastgelegen perceel hoort bij het plangebied. Daarop is ruimte voor een nieuw gebouw. Belangstellenden moeten daarvoor een plan ontwerpen dat goed aansluit bij villa Markant en het daarnaast gelegen villa Berfloborg. Het buitenterrein moet de uitstraling krijgen van een (open) park. De verkoop start binnenkort. Belangstellenden kunnen een visie ontwikkelen voor het totale plangebied (Deldenerstraat 59 en het nieuwe gebouw). De gemeente Hengelo sluit de functies Horeca en Retail uit op deze locatie. Het verkoopproces is vergelijkbaar met de verkoop van de panden aan de Vondelstraat, Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp. Het verkoopproces vindt in twee delen plaats: een selectiefase en een gunningsfase. De selectiefase is openbaar en iedereen met belangstelling kan zich hiervoor inschrijven via Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars. Uit alle inschrijvingen kiest het beoordelingsteam de beste plannen die doorgaan naar de gunningsfase. In november verwacht de gemeente dat het winnende plan bekend is.

Meer berichten